Bayram Otel'le ilgili şok gerçek

15 Kasım 2011 06:51  

 

Bayram Otel'le ilgili şok gerçek

Van Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, 9 Kasım'da meydana gelen 5.6 büyüklüÄŸündeki depremde 39 kiÅŸinin öldüÄŸü 26 kiÅŸinin yaralandığı Bayram ve Aslan otelleriyle ilgili soruÅŸturma baÅŸlattı.Ä°ki otelde arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından bölge soruÅŸturma sahası ilan edildi. Cumhuriyet Savcıları olay yerlerinde delil toplama çalışması baÅŸlattı. Teknik elemanlarla birlikte enkazdan alınan karot, beton ve demir numunelerine incelenmek üzere el konuldu. Öte yandan 25 kiÅŸinin öldüÄŸü Bayram Otel'in bodrum katının sapasaÄŸlam olduÄŸu belirlendi. Arama Kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından ölümlerin yaÅŸandığı otel enkazlarına Van Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı el koydu. Her otel için görevlendirilen iki Cumhuriyet Savcısı enkazlara gelerek incelemelerde bulundu, Çevre Åžehircilik Ä°l MüdürlüÄŸü personellerinden oluÅŸan teknik elemanlarla enkazdan beton, karot ve demir numuneleri alındı. Delil torbalarına konularak mühürlenen numunelerin incelenmek üzere üniversite laboratuarına gönderileceÄŸi öÄŸrenildi.


Birden çok kiÅŸiyi öldürme suçu
BaÅŸsavcı Osman Nuri Güler, depremde yıkılan ve 39 kiÅŸinin öldüÄŸü, 26 kiÅŸinin yaralandığı Aslan ve Bayram Otelleri'nin sahipleri hakkında "Birden çok kiÅŸinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek" suçundan soruÅŸturma baÅŸlattıklarını bildirdi.

BaÅŸsavcı Güler, "SoruÅŸturmayı yıkılan 25 bina için yapıyoruz. Ancak öncelikle ölümlerin yaÅŸandığı iki otelin enkazında cumhuriyet savcısı nezaretinde Çevre ve Åžehircilik Ä°l MüdürlüÄŸü ile Karayolları Bölge MüdürlüÄŸü'nün uzman ekipleriyle 'karot' adı verilen cihazlarla beton numuneleri almaya baÅŸladık. Bu numuneleri detaylı bir incelemenin ardından rapor hazırlanması için OrtadoÄŸu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile Ä°stanbul Teknik Üniversitesi (Ä°TÜ) ilgili birimlerine göndereceÄŸiz" dedi. BaÅŸsavcı Güler, iki otelin ardından yıkılan diÄŸer 23 binadan da yine uzmanlarla numune almaya baÅŸlayacaklarını dile getirerek, "Yıkılan iki otelin dışında diÄŸer binalardan da aynı numuneleri alacağız. O binalarla da ilgili soruÅŸturma baÅŸlatacağız. SoruÅŸturma kapsamında yıkılan oteller ve binalarla ilgili Van Belediyesi'nden inÅŸaat ve yapı ruhsatları dosyasını isteyeceÄŸiz" dedi. ZAFER KÜTÜK VAN

Projede var olan kolon binada yok
Enkazda Savcılık delil toplama çalışması yaparken, inÅŸaat mühendisleri de teknik incelemelerde bulundu. 25 kiÅŸinin yaÅŸamını yitirdiÄŸi Bayram Otel'in bodrum katının sapasaÄŸlam olduÄŸu belirlendi. Teknik heyet bodrum katta çökme olmadığı halde üst katların neden yıkıldığı sorusuna cevap aradı. Belediye'de bulunan Bayram Otel'e ait mimari projeye yapılan incelemede ise iÅŸyerlerinin bulunduÄŸu giriÅŸ katta kolonların kesildiÄŸi belirlendi. Mimari projede gözüken kolon sayısı ile gerçekteki kolon sayısının bir olmadığına ön inceleme raporunda yer verildi.

300 personel inceleme yapıyor
Van'da 5.6 büyüklüÄŸündeki depremin ardından binalarda hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Hasar tespit çalışmalarına katılan Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı görevlileri, kamu binaları baÅŸta olmak üzere inceleme yapıyor. Görevliler, binaların durumlarına iliÅŸkin ön incelemeleri yaptıklarını belirterek, daha detaylı teknik incelemenin sonra yapılacağını söyledi. Çalışmaların yaklaşık 300 kiÅŸilik Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı personelince yürütüldüÄŸü bildirildi. Van'daki yıkımların ilk belirlemelere göre zeminden ziyade binaların eksik malzemelerle yapılmasından kaynaklandığı belirtildi.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
       Facebook'ta PaylaÅŸ       
Editör
Ãœye GiriÅŸi
Kullanıcı Adı:
Åžifre:
Ãœye Ol / Åžifremi Unuttum
Ãœye Ä°statistikleri
Son Ãœye Nihat
Toplam 383 Ãœye
Son FotoÄŸraf
Deprem. A. Akar 30 mayıs erkek üyelerin pazar kahvaltısı 5-18 Aralık İst. Tepe Nautilus Alış Veriş Merkezi 30 mayıs erkek üyelerin pazar kahvaltısı 5-18 Aralık İst. Tepe Nautilus Alış Veriş Merkezi Abdal Mezrası Köyü - Kasım Demir (köy sakini) Eski Balık Bendi Deprem ve kardeşlik Bursa Gren Cafe Halil Emrah Macit
Finans
Alış Satış
EUR YTL YTL
USD YTL YTL
Spiritüalist