ForumGüncel Politika - İskender'in Düğümü  Yeni Konu 

"Kürtlere Kart-Kurt Gözüyle Bakılmasaydı, Bu Sorunlar Yaşanmazdı"

16 Temmuz 2010

Editor

Geçen yıl Eylül ayında 'Kürt Kadın Kongresi' düzenleyen Hakkari Üniversitesi, bu yıl da '21'inci Yüzyılda Kürt Dili ve Edebiyatı Günleri' konulu bir etkinlik gerçekleştirdi. Dün yapılan açılış konuşmaları ile başlayan konferans, 16-17-18 Temmuz tarihleri arasında Hakkari Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Fransa, İngiltere, İsveç ve Irak'tan 20'yi aşkın akademisyen ve uzman, Kürt Dili ve Edebiyatı üzerine Kürtçe sunumlar yapılacak. Etkinliğin tüm oturumlarında Kürtçe konuşulacağı, Kürtçe bilmeyen katılımcı için de çeşitli dillerde çeviri yapılacağı belirtildi. Konferansa katılımcı olarak gelenler Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ve Rektör Prof. Dr. İbrahim Belenli tarafından karşılandı. Konferansa üniversitede görev yapan iki kadın memur, Kürtçe ve Türkçe yaptıkları anonslarla konuşmacıları kürsüye davet etti.

YIKILAN HER TABU SORUN HANESİNDEN DÜŞEN BİR KALEMDİR

Hakkari Valisi Muammer Türker, konuşmasına yurt içi ve yurt dışından Hakkari'ye gelen misafirlere teşekkür ederek başladı. Katılımcılara Hakkari Üniversitesi'nin geçen yıl düzenlediği 'Kürt Kadın Kongresi'ni hatırlatan Vali Türker, bir üniversitenin ilin kültürel hayatına sunduğu katkılardan söz etti. Vali Türker, yıkılan her tabunun, surun hanesinden düşürülen bir kalem olduğunu belirterek şöyle konuştu:

YAPILAN YANLIŞLAR HEP KARŞIMIZA ÇIKIYOR

"Bazı şeyleri biz tabu haline gitirip, sonra da çözmeye uğraşıyoruz. O bakımdan da bir tabunun yıkıldığını hep birlikte görmekten bizler umut ediyoruz. Bu nedenle üniversitenin yaptığı bu çalışma, taktire şayandır. Bu bölgede yaşanan sorunları, bu sorunları çözümü için uğraşlar verildiğinde geçmişte yaşanan sıkıntılar, hep karşımıza çıkıyor. Bizler maalesef geçmişte yapılan hatalara takılıp geleceğimizi karartıyoruz. Geçmişte yanlışlar şu veya bu sebeple, şu veya bu eliyle yapılmış, yada yapılmamıştır. Geçmişte yanlışlar yapılmıştır. Fakat eğer biz güzel bir geleceği inşa edeceksek, buna takılıp kalmamamız gerekiyor. Malesef Hakkari'de hangi adımı atsak yada bir iş yapmaya çalışsak geçmişin psikolojisiyle geçmişte yapılan yanlışlar nedeniyle bunlar hep şüpheyle karşılanıyor. Örneğin önümüzdeki Cumartesi günü temeli atacağımız Yüksekova'daki havaalanının sivil mi, askeri mi, tartışması başladı. Açıkçası şu var. Sivile hizmet ettikten sonra gerisi çok önemli değil.

"KÜRT DİLİNİ KÜLTÜRÜNÜ KABUL ETSEYDİK SORUN YAŞAMAZDIK"

İnsanlara hizmet için var olduklarını belirten Vali Türker, "Hizmette bu insanlar Kürttür, biz Türküz gibi böyle bir şey genlerimizde yok. Bizim için burada olan insanlara hizmet kutsaldır. Üniversite için de aynı şey geçerlidir. Diğer kurumlar için de geçerlidir. Hatırlarsanız Sbs'de Hakkari geçen yıl 79'uncuydu. Ondan önceki iki yıl da 81'inciydi. Bu yıl ise 75'inci sıraya birkaç basamak yükseldik. Yani bunu bir başarı olarak görmüyorum. Bugün açıklanan ÖSS'de geçen yıl Türkiye sonuncusuyduk. Bu yıl 77'inci sıraya yükselmişiz. Yani biz bir şeyler yapıyoruz. Aileler bir şeyler yapıyor. Geçmişte bu iş sorun haline gelmeden önce bir TRT Şeş'imiz olsaydı, geçmişte Kürtleri biz kart-kurt ile tanımlamasaydık, geçmişte Kürt dilinin, Kürt edebiyatının var olduğunu kabul etmiş olsaydık muhtemelen şimdi çektiğimiz sıkıntıları çoğunu çekmezdik. Şimdi artık Kürtçe bilmiyorum. Keşke bilseydim. Özellikle Kürtçe öğrenmek için çaba sarf ediyorum. Bu tabuları yıkmak için çalışmamız lazım. Kürt Dili ve Edebiyatı konferansını düzenleyen insanların çoğu Kürtçe bilmediği halde Kürtçe'nin varlığından haberdarlar. Geçmişte bu yapılanlar Kürt halkımıza haksızlık değil mi? Bu tabuları yıkmak lazım" dedi.

DİLLER KİMSENİN MALI DEĞİL

BDP'li Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu da Türkçe ve Kürtçe olarak gelen misafirle hoş geldiniz dedikten sonra önce Kürtçe ardından da aynı konuşmasını Türkçe olarak yaptı. Başkan Bedirhanoğlu, "Diller insanları arasındaki iletişim sağlayan önemli araçtır. Diller hiç kimsenin malı değildir. Diller dünya toplumlarının malıdır. Rektörümüzün Hakkari Üniversitesi adına böyle bir çalışmayı başlatmış olması büyük değer biçilecek bir çalışmadır. Bu çalışmaya katılan tüm misafirlere 'Başım-gözüm üstüne geldiniz' diyorum ve bu konferansın tüm Hakkari halkına hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

KÜLTÜREL DEĞERLER ORTAK NOKTADIR

Kürt Dili ve Edebiyatı konferansta açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İbrahim Belenli ise kültürel değerlerin insanların ortak noktası olduğunu belirtti. Prof. Dr. Belenli, "Bu nedenle kültürel değerlerin o yörede kayıt altına alınması çok önemlidir. Kürtçe ülkemizin en önemli kültürel zenginliklerinden birisidir ve biz Kürt Dili Edebiyatını bu dille yapılmasını ve ileride belki de en kapsamlı organizasyonlardan birini gerçekleştireceğiz. 3 gün sürecek bir konferanstır. Bu kongreye katılan katılımcılar bu konuda buradaki insanlarla bir çok konuda fikirlerini paylaşacaklar. Bu konferansımız bundan sonraki yıllarda Kürt Kadını ve Kürt Dili edebiyatı şeklinde dönüşümlü olarak devam edecektir. Kültürel değerler en az diğer değerler gibi çok önemlidir. Kürt diline ve Kürt dilinin gelişmesine ve bunun sürdürülmesine katkı sunması dileğiyle bu konferansın hayırlı olmasını dilerim" dedi. Yapılan konuşmaların ardından Hakkarili sanatçılar çeşitli şarkılar seslendirdi. Konferansın ardından misafirler Hakkarili fotoğrafçı Hacı Tansu'nun sergisini gezdi. 

haberler.com
Behçet DALMAZ - Rıdvan DALMAZ - HAKKARİ - DHA
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Editör
Üye Girişi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Üye Ol / Şifremi Unuttum
Üye İstatistikleri
Son Üye Nihat
Toplam 383 Üye
Son Fotoğraf
inci kefali festivali bursa erçiş derneği kadınlar köfte gunu Bursa Gren Cafe BURSADA `Kİ ERCİŞLİ`LER 2010 PİKNİK ŞÖLENİ Deprem. A. Akar Eyüp Sara Adır Adası ve eski Ermeni kilisesi. Halil Emrah Macit
Finans
Alış Satış
EUR YTL YTL
USD YTL YTL
Spiritüalist