ForumSağlık  Yeni Konu 

12. Dünya Halk Sağlığı Kongresi

04 Mayıs 2009

hurkus

Dünya Halk Sağlığı Birliği Federasyonu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından düzenlenen 12. Dünya Halk Sağlığı Kongresi 27 Nisan-01 Mayıs 2009 tarihleri arasında İstanbul Hilton Oteli Kongre Merkezinde gerçekleştirilmiştir. Toplantıya çok sayıda ülkeden yaklaşık 1500 civarında katılım olduğu bildirilmiştir. Kongrenin düzenlenmesine Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi ve Veteriner Hekimler Derneği de destek vermiştir.

Kongrenin 27 Nisan günü yapılan açılış töreninde sırasıyla Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Hikmet Pekcan, Dünya Halk Sağlığı Birliği Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Paulo M. Buss ve T.C. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ kongrenin önemine ilişkin konuşma yapmışlar, ayrıca Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Margaret Chan?ın mesajı okunmuş ve kendisi telekonferansla açılış törenine katılarak mesajını vermiştir. Açılışta Prof. Dr. İhsan Doğramacı?ya halk sağlığına yaptığı hizmetlerden dolayı ödül verilmiştir.

Kongrenin 4 gün süren ve eş zamanlı olarak farklı salonlarda gerçekleştirilen oturumlarında sunulan tebliğler ve posterler ile halk sağlığının değişik konuları uzman ve katılımcılarla değerlendirilmiştir. Kongre süresince; halk sağlığında değişim yaratılması, global halk sağlığının iyileştirilmesi, sistem, eğitim, araştırma, mevzuat, politikalar, etik, şiddet, medya, finansman, toplumsal değişim, çevre ve iş sağlığı, halk sağlığı ve belediyelerin rolü, halk sağlığı ve toplu imha silahları, savaş ve askeri sorunlar, göçmen ve azınlık sağlığı, yoksulluk, kronik hastalıklar, HIV/AIDS, malarya ve tüberkülozun kontrolünde gelişmeler, veteriner halk sağlığı ve gıda güvenliği, sigaranın etkileri, sivil toplum kuruluşlarının rolü, disiplinler arası işbirliği gibi halk sağlığını ilgilendiren değişik konular ele alınmıştır.

Kongrede, 29 Nisan Çarşamba günü saat 11:00-12:30 arasında Veteriner Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği genel oturumu (plenary session) gerçekleştirilmiştir. Moderatörlüğünü Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mehmet Alkan ve Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Şakir D. Tuncer?in yaptıkları oturuma, Dünya Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Dr. Tjeerd Jorna, ABD Georgia Üniversitesi Gıda Güvenliği Merkezi Başkanı Prof. Dr. Michael P. Doyle ve Dünya Veteriner Hekimleri Birliği Türkiye Temsilcisi ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Erol davetli konuşmacı olarak katılmışlardır. Oturum başkanları bu panelde özellikle tek dünya tek sağlık konseptinin önemini vurgulamışlar ve bu sürece büyük katkıları olan Dr. Rudolf Virchow, Sir William Osler ve Dr. Calvin W. Schwabe?nin çalışmalarına atıfta bulunarak, başta zoonotik hastalıklar olmak üzere halk sağlığının korunmasına yönelik çalışmalarda beşeri ve veteriner hekimlerin birlikte çalışmalarının önemini vurgulamışlardır.

Dr. Tjeerd Jorna ?Veteriner Hekimlerin Halk Sağlığındaki Rolü? konulu konuşmasına tek sağlık konseptinin önemini belirterek başlamış ve bu kapsamda veteriner halk sağlığı ile halk sağlığının birlikte global halk sağlığını oluşturduğunu vurgulamış, ayrıca Dünya Veteriner Hekimleri Birliği?nin yapısı ve faaliyetleri hakkında kısa bir bilgi sunmuştur. Dr. Jorna, veteriner hekimliği hizmetlerinin temelini hayvan sağlığı, halk sağlığı ve hayvan refahının oluşturduğunu belirterek bu yapı içerisinde veteriner hekimlerin görev alanları ve rollerinin klinik, hijyen, resmi, endüstri ve enstitü, eğitim ve çevre alanlarında olduğunu belirtmiştir. Konuşmacı, insanlardaki patojenlerin yaklaşık % 70?inin zoonotik özellikte olduğunu ve değişik alanlarda çalışan veteriner hekimlerin hayvanlardan veya hayvansal gıdalardan insanlara geçen hastalıkların önlenmesi ve kontrolü yoluyla halk sağlığına önemli hizmetler sunduğunu vurgulamıştır. Bu çerçevede özellikle son zamanlarda ortaya çıkan ve global tehdit oluşturan BSE, SARS, kuş gribi ve son günlerde Meksika?da ortaya çıkan ve hızla birçok ülkeye yayılan domuz gribine (Meksika gribi) dikkati çekmiş ve klasik anlamda dünyada kuduz ve tüberkülozun zoonotik hastalıklar olarak önemine ve kontrol stratejilerine değinmiştir.

Prof. Dr. Michael P. Doyle ?Gıda Güvenliğine Global Bakış? konulu sunumunu; gıda ithalatının artan önemi, gıda güvenliği ağındaki eksiklikler, uluslar arası kabul gören ve etkili gıda güvenliği yönetim sistemlerine olan ihtiyaç, gıda güvenliği yönetim sistemlerinden örnekler ve gelecek için çözüm önerileri üzerine yapmıştır. Prof. Doyle, ABD?de 2004 yılında ithal edilen gıdanın ihraç edilenden daha fazla olduğunun kaydedildiğini, 2006 yılında ihtiyaç duyulan gıdanın yaklaşık % 15?inin ithalat yoluyla karşılandığını ve ABD?ye en çok gıda ihracatı yapan ülkeler arasında Kanada, Meksika, İtalya, Avustralya, İrlanda, Çin, Brezilya, Hollanda, Hindistan ve Fransa?nın bulunduğunu ve ithalatı yapılan gıdalar arasında koyun ve sığır eti, özellikle balık ve diğer deniz ürünleri, meyve, meyve suları ve sebze olduğunu belirtmiştir. İthal edilen gıdaların mikrobiyel güvenliği sorunu ile özellikle ithalatın yapıldığı ülkelerdeki hijyenik koşullar arasındaki ilişkinin önemi belirtilmiştir. Bu noktadan hareketle gıda güvenliğinin sağlanmasında etkili uluslararası yönetim sistemlerinin önemi vurgulanarak risk analizi, GAP, GMP, GHP, SSOP, HACCP, ALOP, FSO ve PO gibi sistemler hakkında bilgi sunulmuştur. Gelecekte gıda güvenliğiyle ilgili sorunların çözümünde bu ve geliştirilecek diğer yöntemlerden yararlanılması gerektiği vurgulanmıştır.

Prof. Dr. İrfan Erol ?Yeni veya Yeniden Önem Kazanan Gıda Kaynaklı Patojenler? konulu sunumunda dünyada hijyen, gıda üretim teknolojileri ve tüketicinin bilinçlendirilmesi konusundaki gelişmelere rağmen gıda kaynaklı hastalıkların global halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğunu belirttikten sonra, yeni veya yeniden önem kazanan patojenlerin tanımını ve bu gruba giren başlıca etkenlerin listesini sunmuştur. İnsanlardaki zoonotik hastalıkların yaklaşık % 75?inin yeni veya yeniden önem kazanan patojenlerden kaynaklandığı ve bu hastalıkların; son zamanlarda ortaya çıkan, yeni kaynaklarla bulaşan, bir bölgede hızla yayılan, veya yıllardan beri mevcut olup ancak modern tekniklerin gelişmesiyle saptanan özellikte olduğu belirtilmiştir. Yeni veya yeniden önem kazanan patojenlerin ortaya çıkmasında, iklim değişikliği, gıda üretiminin artması ve intensif hayvan yetiştiriciliği, uluslar arası turizm ve ticaretin artması, toplumların demografik yapısının değişmesi, insanların yaşam tarzının değişmesi ve mikrobiyel adaptasyon gibi birçok faktör rol oynamaktadır. Prof. Erol yeni veya yeniden önem kazanan patojenlerin insan kayıpları ve toplumsal endişe yanında, ciddi ekonomik kayıplara da neden olduğunu belirterek, ABD?de yalnızca 5 önemli patojen bakteriye ilişkin ekonomik kaybın 7 milyar dolar civarında olduğunu ifade etmiştir. Yeni veya yeniden önem kazanan hastalıklara karşı tarama ve etkin gıda güvenliği sistemlerinin uygulanmasının halk sağlığının korunması yönünden önemli olduğu vurgulanmıştır.

Kongrenin Veteriner Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği poster bölümünde Türkiye'den ve değişik ülkelerden gelen katılımcılar konuyla ilgili araştırma veya derleme bazlı posterlerini sunmuşlardır.

Kaynak: EGEÇEP
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0