ForumHünerli Eller  Yeni Konu 

'Çocuklarımızı gerçek gıda ile besleyelim'

09 Mayıs 2009

hurkus

"Fikir sahibi damaklar" adı altında biraraya geldiler. Amaçlarını "gerçek gıda ile beslenmenin yaygınlaşması" olarak tanımlıyorlar. Bu aralar önemle üzerinde durdukları konu "Ekmek"... 

"Gerçek ekmek"i bulabilmek için fırın fırın dolaşıyorlar. İstanbul'un bir köşesinde sabaha karşı fırıncıyla beraber maya tutuyorlar...

Fikir sahibi damaklar'ın ekmek ile ilgili hazırladıkları bültende bu konuya neden bu kadar önem verdikleri yazılı...

Bültende "Gerçek ekmek" ile ilgili şu sözlere yer veriliyor: 

Türkiye, ekmek tüketiminde Avrupa birincisidir. Sadece İstanbul'da, hergün, 12 milyon ekmek satılmaktadır.

Ekmeğin ana maddesi buğdaydır. "Ruşeym" buğdayın vitamin, mineral ve yağ deposu, yani özüdür. "Kepek" ise buğdayın lif ve mineral kaynağıdır. Buğday geleneksel değirmenlerde öğütüldüğünde tam buğday unu elde edilir. Rengi daha koyudur, çünkü buğdayın gerek ruşeymi ve gerekse de kepeği unun içerisindedir. Tam buğday unundan doğal ekşi maya ile üretilen ekmeğe "geleneksel ekmek" denir. Geleneksel ekmeğin bir diliminde diğer ekmek türlerinden çok daha fazla lif, vitamin ve mineral vardır. Geleneksel ekmekte doğal olarak bulunan vitamin ve mineraller insan vücudu tarafından kolaylıkla özümsenir. Geleneksel ekmekte küf daha geç oluşur, dolayısıyla bu ekmeğin raf ömrü daha uzundur.

Endüstriyel değirmenlerde öğütülüp paketlenen un ise daha açık renklidir, çünkü kepek ve ruşeym içermez. Kepek ve ruşeymi elenmiş bu un, ayrıca, özel bir işlemle beyazlatılır.

Gerçek un beyaz değildir!

Beyaz undan üretilen endüstriyel ekmek, içine ne katılırsa katılsın, geleneksel ekmeğin kötü bir kopyasıdır. Ekmeğimize gereken buğdayı katkı ilave etmeden, kepek ve ruşeymini ayırmadan öğütmeye devam etseydik, bugün, pek çok vitamin ve minerali takviye etmeye ihtiyaç duymayacaktık.

Gerçek un kullanarak ekmek üretmek zor değildir. Neden siz de evinizde geleneğinize sahip çıkmayın ki? Çocuklarımızı takviyelerle değil, gerçek gıda ile besleyelim." 

"Fikir sahibi damaklar (FSD)" üyeleri İstanbul Şişli'deki Ekolojik Pazar'da her cumartesi "gerçek ekmek"i tanıtmaya başladılar. Evde, ekolojik un ve ekşi mayadan ürettikleri ekmekleri ekolojik pazarda tanıtan üyeler, ürettikleri ekmekleri Buğday Derneği’ne üye olanlara ve Ekolojik Pazar Projesi için bağış yapanlara hediye ediyorlar.

Gerçek ekmeğin evde üretilebileceğini göstermek amacıyla geçtiğimiz hafta başlayan etkinlikte FSD, bir yandan evde gerçek ekmek üretimi konusunda bilgi veriyor, diğer yandan da ekmek üretiyor. FSD’nin tezgâhından gerçek ekmek alanlar aynı zamanda “gerçek gıda” konusunda da bilgilendiriliyor. 7 hafta boyunca Ekolojik Pazar’da her Cumartesi, saat 9.00-11.00 arası FSD'nin gerçek ekmekleri ile buluşmak mümkün.

KENDİ EKŞİ MAYANIZI YAPMAK İÇİN

Ekşi maya yapmak sandığınızdan daha kolay:

1 bardak organik tam buğday ya da çavdar ununu, 1 bardak kaynak suyu ile iyice temizlenmiş cam bir kavanozda bir araya getirin.İki gün boyunca aklınıza geldikçe bu bulamacı karıştırın, hamurun lezzetine uyanan mayalar hava alsın.Üçüncü gün bu karışımın yarım bardağını ayırarak üzerine yarım bardak un ve yarım bardak su ekleyin. Yine, gün boyu aklınıza geldikçe karıştırın.
Dördüncü gün yine yarım kap karışımını ayırın ve üzerine yarım bardak un ve su ekleyin.

Bu şekilde yedinci güne geldiğinizde içi kabarcıklarla dolu bir karışımınız olacaktır. Biraz ekşi kokan ama son derece canlı bu karışıma ekşi maya diyoruz!

Yarattığınız bu maya ile her türlü hamuru ekmeğe dönüştürebilirsiniz. Maya katmanız söylenen her 1 kg. una 1 bardak eklemenizi ve kabarma süresini 18 saat vermenizi öneriyoruz. Hamurunuz, hele bu 18 saati buzdolabında geçirirse çok daha lezzetli bir ekmeğiniz olacaktır.

ntvmsnbc.com/yeşil haber

09 Mayıs 2009

ALEV YILMAZ


Nefis Kuru Börülce Salatası

- 100gr. kuru börülce (6 saat suda beklettim)
- 2 baş taze soğan
- yarım demet maydanoz
- yarım demet dereotu
- yarım limonun suyu ( biraz sirke konabilir)Nar ekşisi zevke göre
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- tuz, biber, acı pulbiber ve biraz kimyon

1- Börülceleri  4-5 dakika hafif ateşte pişirin. İstediğiniz yumuşaklığa geldikten sonra süzün ve soğuk suyla çok kısa yıkayın. Hemen zeytinyağı, limon suyu ve baharatlarla karıştırın.
2- Sofraya getirmeden önce ince doğranmış maydanoz, taze soğan  ve dereotu ile karıştırın.

Önemli Not: Kararmaması için 4-5 saat önceden ıslatın.Sonra bol suyla yıkayın .

Afiyet olsun :)))
10 Mayıs 2009

ALEV YILMAZ

ZEYTİNYAĞLI RADİKA

Malzemesi (4 kişilik):
1 kg radika
1 kâse süzme yoğurt
Tuz
Sos malzemesi:
1 çay bardağı zeytinyağı
1 limon suyu
3-4 diş sarmısak
Tuz

Hazırlanışı: 

Radikayı temizleyip iyice yıkayın ve süzün. Kaynayan tuzlu suya kaynamayı gidermeyecek şekilde azar azar atın. 5-6 dakika haşlayıp kevgirle servis tabağına alın. Haşlama suyundan üzerine biraz gezdirin. Ilınınca zeytinyağı, limon suyu, tuz ve ezilmiş sarmısakla hazırladığınız sosu üzerine gezdirin. 5 dakika bekletip yoğurtla birlikte servis yapın. 

Afiyet olsun :)))



Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0