Aile hekimliğinin getirdikleri yenilikler:

10 Ocak 2011 06:00 / 1532 kez okundu!

 


"Artık sahip olduğumuz bebeğimizin aşılarını ve hamile olan eşimizin kontrollerini yapacak, başımız daraldığında kapısını çalacağı herkesin bir doktoru oldu. Bu doktorumuzla birlikte çalışacak yardımcı bir sağlık personelimiz var. Bu personelimiz aşımızı, pansumanımızı, aylık takiplerimizi, doktorun vermiş olduğu tedavimizi yapacak. "

---------*---------

Daha düne kadar sağlığımız bozulduğunda bir sağlık kuruluşunun kapısını çalar ve karşımıza çıkan sağlık personeline muayene olur reçetemizi alır, eğer iyileşmezsek tekrar gittiğimizde karşımıza başka sağlık personeli çıkar ve tekrar muayene olur, ilk muayenesini bilmediğinden ve daha önce ne ilaç kullandığımızı bilmediği, geçmişimizde ne gibi hastalıklarla boğuştuğumuza şahit olmadığı için biraz kara düzen bir tedavi alırdık .

Şimdi ise sessiz sedasız aslında bir devir kapanıp sağlıkta çağ atlarcasına bir yeni sayfa açılmış oldu Van’da 18 Ekim tarihinde...

Artık sahip olduğumuz bebeğimizin aşılarını ve hamile olan eşimizin kontrollerini yapacak, başımız daraldığında kapısını çalacağı herkesin bir doktoru oldu. Bu doktorumuzla birlikte çalışacak yardımcı bir sağlık personelimiz var. Bu personelimiz aşımızı, pansumanımızı, aylık takiplerimizi, doktorun vermiş olduğu tedavimizi yapacak.

İlk etapta her kişinin bir TC kimlik numarası olmalı.. Hangi doktora kayıtlı olduğumuzu öğrenmemiz için Van sağlık müdürlüğü internet sitesine girerek burada sol üst köşedeki “aile hekimi öğreniniz” butonuna basalım. Yeni açılan sayfada TC kimlik numaramızı girersek aile hekimimiz karşımıza çıkar. Eğer bir kayıt bulunamadı yazısı ile karşılaşırsak en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak orda verilecek bir form ile tercih ettiğiniz bir aile hekimine kayıt olabilirsiniz.

Her aile hekiminin 3500 gibi ortalama bakmakla yükümlü olduğu bir nüfusu oldu bu sistemde. Erciş’te bulunan köylerimizde “nasıl hizmet alacağız” endişesi olmuştur ilk başlarda ama bu sistem oturmaya başlayınca daha çok doktorla haşır neşir olacaklar. Köylere haftada 2 gün gidecek doktorlarımız. Bu ziyaret gün sayısı o köyün nüfusu ile orantılı. Mesela Taşlıçay köyümüz nüfusu 750’nin üstü olduğu için doktoru haftada 2 gün gidecek. Yine bana bağlı olan Kırkdeğirmen Köyü’nün nüfusu 750 üstü olduğu için haftada 2 gün ziyaret alacak. Bu ziyaretlerde köyde bulunan hastalara bakılacak, bebeklerin takip ve aşıları yapılacak, gebe takibi ve yapılaması gereken aşılar yapılacak. Tabi ki köyde yapılan bütün işlemler o esnada doktorun yanda bulunan dizüstü bilgisayarı yardımıyla hemen kayıt altına alınacak.

Şimdiye kadar geçen sürede aile hekimliği bölgelerine uzak olan aileler, aile hekimi değiştirme formu ile en yakın aile hekimine kayıt yaptırabileceklerdir.

Aile hekimliğinin zaman içinde kazandıracağı en güzel etki yakın takipler, koruyucu sağlık hizmetleri ile hasta sayısını azaltmak. İnsanların ilaç kullanım sayısının azaltmasıyla ilaçların kullanılmasına bağlı böbrek hastalarını azaltacak. Bölgemizde peynir ekmek gibi antibiyotik kullanımı da azalacak. Ne yazık ki halkımızda antibiyotik kullanımı çok gereksiz ve bilinçsiz yapılamakta. Bu da devletimize bütçesinde yük anlamına gelmektedir.
Düzenli aşılacak çocuklarımız zamanında çok karşılaştığımız zatürree, menenjit gibi ölüm oranı yüksek hastalıklarla büyük oranda bitirilecek. Gelişimlerini yakın takipleri ile zeka düzeyleri artacak ve buda eğitime yansıyacak. Çocuklarımızın başarıları yükselecektir.
Aslında görüldüğü gibi daha düne kadar doktorsuz çok yer varken şimdi yakınımızda ailemizin doktoru olacak.

Yarınlarımızın ışıl ışıl parlayacağı bir gençlik bırakmak için haydi hep birlikte sağlıklı olmaya.. 

Dr. Erhan Kalkan

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
       Facebook'ta Paylaş       
Diğer Dr. Erhan Kalkan Yazıları
Yorumlar
29 Kasım 2010 13:35

memobey

yerinde, bilgilendirici bir yazı...yazınızı okurken aile hekimimi de öğrenmiş oldum. tonton ve sempatik bir dr payımıza düşmüş...
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Editör
Konuk Defteri
Üye İstatistikleri
Son Üye Nihat
Toplam 383 Üye
Son Fotoğraf
yar ali kümbeti BURSA ERCİŞ`LİLER DERNEĞİ ÇANAKKKALE GEZİSİ Rıfat Çalışkan erçişlıdır ne yapsalar yerıdır bünyamin balikçı yı Önde Fikri Aslan, arkada İsmail Kocak-1989 çelebibağı selçuklu mezarlığı 23.10.2011 Erciş Depremi İ.Tunç Halil Emrah Macit
Finans
Alış Satış
EUR YTL YTL
USD YTL YTL
Spiritüalist