Hilafeti İngilizler kaldırttı / MUSTAFA ARMAĞAN

06 Mart 2012 03:58  

 

Hilafeti İngilizler kaldırttı / MUSTAFA ARMAĞAN


Esenler Belediyesi'nin her hafta, konusunda bir uzmanı konuk ettiği Esenler Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu araştırmacı - yazar Mustafa Armağan oldu. "Lozan'ın Bilinmeyen Yönleri" konulu bir konferans veren Armağan, Lozan'da kaybedenin Türkiye olduğunu belirtti.
Esenler Belediyesi Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen programa Esenler Belediyesi Başkan Yardımcısı Aydın Polat, Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmedi Yusuf Ziya Cömert'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Program kapsamında Lozan Antlaşması'nın bilinmeyenlerini anlatan Mustafa Armağan, Yunanistan'ın tek kuruş tazminat ödemeden, üstelik adaları ve Batı Trakya'yı nasıl ustalıkla sınırları içinde tutabildiğini, savaşı kaybeden Yunanistan'ın nasıl en az zararla kurtardığını, Kazım Karabekir ve silah arkadaşlarına yapılan haksızlıkların da altını çizerek, "Türkiye artık kendi tarihini, kendi kimliğini öğrenmeye başladı" dedi.

HÄ°LAFET'Ä°N KALDIRILMASINDA Ä°NGÄ°LÄ°Z PARMAÄžI

Lozan Antlaşması'nın satır aralarında Hilafet'i İngilizler'in kaldırttığının görüldüğünü kaydeden Mustafa Armağan, "Bildiğiniz gibi bir antlaşmanın yürürlüğe girmesi için önce heyetler, sonra o ülkenin meclisi, sonra da hükümet başkanı imzalar. Türkiye'de ikinci meclis Lozan Antlaşması'nı imzaladıktan yaklaşık 8 ay sonra İngiltere meclisi imzalıyor. Bunun bir sebebi olmalı. Sebebi şuydu; Hilafet kaldırılmalı, Türkiye Müslüman kimliğini ön plana çıkarmayan bir Anayasa yapmalıydı. Ve bunlar yapıldıktan sonra İngiltere parlamentosu Lozan Antlaşması'na imza atıyor.

Armağan, Lozan'da Yunanlılardan alınması gereken savaş tazminatından nasıl vazgeçildiğini, Batı Trakya'yı, Batum'u, Oniki Ada'yı, Musul'u, Kerkük'ü, Süleymaniye'yi nasıl kaybedildiğini de anlattı. Kazanılan zaferin bedelinin bu olmaması gerektiğini, Lozan'la bir imparatorluğun resmen tasfiyesine imza atıldığını ifade eden Armağan; Sudan, Mısır, Libya'daki hilafet haklarımızdan ebediyen vazgeçildiğini sözlerine ekledi


KURTULUÅž SAVAÅžINI KARABEKÄ°R BAÅžLATTI


Kazım Karabekir'in Kurtuluş Savaşı'nı gerçekleştiren en önemli şahsiyetlerden biri olmasına rağmen Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren tarih sahnesinden nasıl silindiğini de anlatan Armağan, Doğu Cephesi'nde zafer üstüne zafer kazanan, Sevr'i yırtan ilk antlaşmanın altına imza atan, özellikle Doğu'da savaşın gerçek kahramanı sayılan Kazım Karabekir'in kazandığı zaferlerde kendisinin yine görmezden gelindiğini, (zaferi Mehmetçik kazandı) diye aktarıldığını dile getirerek, "Eğer Şark cephesindeki zaferi Mehmetçik kazandıysa Kurtuluş Savaşı'nı da, İnönü Zaferi'ni de Mehmetçik kazandı diye aktarmamız lazım. Kurtuluş Savaşı aslında ilk olarak Kazım Karabekir Paşa tarafından Doğu'da başlatılmıştır. Kazım Karabekir birliklerinin Doğu'dan Batı'ya gelmesiyle birlikte Batı'daki savaşlar da kazanılmaya başlamıştır " dedi.

Armağan, Kazım Karabekir'in, Ermeni işgali altındaki Doğu bölgelerindeki katliama kayıtsız kalmayarak sorunu çözmek istediğini, ancak resmi emrin gecikmesi yüzünden kendi insiyatifi ile hareket ettiğini ve bu yüzden de Lozan'a gönderilmemesi konusunda ileriki zamanlarda Mustafa Kemal'in, "Sen kendi kafanla iş yaparsın, İsmet benim dediğimi yapar" yorumunda bulunduğunu aktardı. Ermeniler ile silahlarına el koymak ve Serv Anlaşması'ndaki imzalarını geri çekmeleri karşılığında ateşkesi kabul ettiğini de kaydeden yazar, Karabekir ve arkadaşlarının oynanan komplolarla saf dışı edildiğine dikkati çekti

Osmanlı'nın, İtilaf Devletleri ile imzalamak mecburiyetinde kaldığı Sevr Antlaşması'nın, aslında İstiklal Mücadelesi'nin başlangıcı olduğunu dile getiren Armağan, "O günün şartlarında Osmanlı heyeti içleri kan ağlaya ağlaya anlaşmayı imzaladı. Mecliste görüşülemediği için Padişah imzalamadı. İngilizler başta olmak üzere İtilaf devletleri imzalaması için Sultan Vahdettin'e baskı yaptılar. Ancak, İngiliz'lerin nefes alış verişini bile hissedecek kadar yakın olduğu bir atmosferde meclisin imzalamadığını bahane ederek Sevr'e imza atmadı, dirayet gösterdi. Osmanlı heyetinin Sevr'i imzalaması bir nevi oyalama taktiğiydi, imzalanmadığı takdirde Anadolu tamamen işgal edilecekti. Nitekim bu oyalama sonrası İstiklal Savaşı başladı ve sonuçta Lozan'a gelindi" şeklinde konuştu.

FETÄ°H 1453'TE BÃœYÃœK HAKSIZLIK

Öte yandan İstanbul'un Fethi'ni konu alan Fetih filmine de atıfta bulunan Mustafa Armağan, bir hadis-i şerifle başlayan ve o hadis-i şerifin müjdesine mazhar olan şahısların gayri meşru bir ilişki içerisinde gösterilmesinin büyük skandal olduğunu söyledi.

Özellikle gençler tarafından büyük ilgi gören konferansın son bölümünde dinleyiciler Lozan Antlaşması ile ilgili Mustafa Armağan'a sorular da sordular. Konferans sonunda Esenler Belediyesi Başkan Yardımcısı Aydın Polat Mustafa Armağan'a teşekkür ederek çiniden yapılmış bir tabak hediye etti. Armağan'ın kitaplarını imzalamasının ardından konferans sona erdi.

CÄ°HAN

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
       Facebook'ta PaylaÅŸ       
Editör
Ãœye GiriÅŸi
Kullanıcı Adı:
Åžifre:
Ãœye Ol / Åžifremi Unuttum
Ãœye Ä°statistikleri
Son Ãœye Nihat
Toplam 383 Ãœye
Son FotoÄŸraf
Bir Zamanlar Erciş - Ali Dağer uyeler yeni yonetim ıcın gelecek ıcın goruş belırl kışla mahallesi hıfzı camii yeni hali Van Kalesi'ni birkaç dilde sunan küçük tercüman BÜNYAMİN BALİKÇI Ulupamir el sanatları Halil Emrah Macit
Finans
Alış Satış
EUR YTL YTL
USD YTL YTL
Spiritüalist