Kurtuluş törenlerinin değişmesi kaçınılmazdı

29 Mart 2013 07:18 / 12903 kez okundu!

 


Erciş'in kurtuluş günü geliyor. Yine hummalı hazırlıklar sürüyor. Korkum, bu yıl yine "Ermeni süngüleme" eylemini gerçekleştirerek, Erciş'i, Ercişlileri dünyaya rezil edeceğimiz yönündeydi. Ancak değişim galiba buralara da uğradı. Bu yıl süngüleme traji-komikliği yapılmayacak ve bizler bu naif, çocuksu müsamereden mahrum kalacağız gibi görünüyor. Üzgün müyüz?

Hayır, üzgün değiliz...

Ercişli değerli araştırmacı Selahattin Koşar, sosyal medyadaki sayfasında bir öyküye yer vermiş ve ardından eklenen yorumları yanıtlamış. Buradan öğrendim gelişmeleri. Umuyorum ki gelişmeler bu doğrultuda ilerler.

Selahattin Koşar, kendisine ait Dünden Bugüne Erciş kitabından aktardığı öyküyü şöyle sunuyor:

"BU BAYRAMLA BİRLİKTE BİR DAHA DA KURTULUŞ BAYRAMI TÖRENLERİNDE GÖREMEYECEĞİMİZ MEHMET KOÇAK'IN 48 YILLIK SÜRE İÇİNDE BAŞINDAN BİR ÇOK OLAY GEÇER. BUNLARDAN BİRİSİ DE AŞAĞIDAKİ OLAYDIR. FIKRA GİBİ BU OLAYI OKURKEN EMİNİM HEM GÜLÜMSEYECEK, HEMDE O GÜZEL GÜNLERE YENİDEN DÖNECEKSİNİZ. SADECE 1 DAKİKANIZI AYIRMANIZ YETER. TABİİ İSTERSENİZ."

Öykü de şöyle: "Abi Nişanlım Bakıyordu

Mehmet Koçak, 1965 yılından beri her yıl “Erciş’in Kurtuluş Günü” olan 1 Nisan’da temsili olarak Erciş’i düşman kuvvetlerinin işgalinden kurtaran Milis Kuvvetleri ile düşman kuvvetlerini organize eden Erciş’in renkli simalarından biridir. Bayramlarda milis komutanını oynadığı için Erciş’te “Albay” olarak tanınır.

Yine bir bayram öncesi Mehmet Koçak, tüm hızı ve heyecanıyla bayrama hazırlanmaktadır. Prova üstüne prova yapılmakta, bayram alanında kimin ne yapacağı tek tek hatırlatılmaktadır. Hata yapılmaması için sıkı bir çalışma sürdürülmektedir. Kendisi her yıl olduğu gibi o yıl da Erciş’i düşman işgalinden kurtaran milis komutanını, Burhan adlı delikanlı da düşman komutanı Nikola’yı’ oynayacaktır.

Bayram günü gelir, çatar. Temsili olarak düşman Erciş’i işgal etmiş, her yeri yakmış yıkmış, zafer sarhoşluğu ile eğlenmektedir. Milis Kuvvetleri de Erciş’e girmek için fırsat kollamaktadır. O fırsat nihayet gelir ve Milis Kuvvetleri başlarında komutanları olmak üzere ”Allah! Allah! ” nidaları ile Erciş’e girer. Düşman kuvvetleri ile çarpışmaya başlar. Milis Kuvvetleri komutanının önünde düşman kuvvetleri komutanı Nikola vardır. Senaryo gereği düşman komutanı bir iki kılıç darbesiyle yere düşecek ve teslim olacaktır. Fakat düşman komutanını oynayan Burhan, senaryoya uymayarak yere düşüp teslim olmaz. Milis Kuvvetleri komutanı Mehmet Koçak, bu olay karşısında çok zor durumda kalır ve kılıç sallarken sürekli olarak da Burhan’a ”Oğlum Burhan, kendini yere at, teslim ol! ” diye seslenmeye başlar. Ama Burhan bir taraftan Mehmet Koçak’ın kılıç darbelerine mukabele eder, bir taraftan da “Abi nişanlım bayrama beni seyretmeye gelmiş, esir olamam. ” diye cevap verir. Mehmet Koçak terlemeye başlar. Tören yerine gelenler olaylardan habersiz heyecanla iki komutanın mücadelesini izlemektedir. Bir iki denemeden sonra Burhan’ın düşmeyeceğine ve teslim olmayacağına kanaat getiren Mehmet Koçak, ansızın bütün gücüyle elindeki kılıcı Burhan’ın başına indirir. Burhan bu kılıç darbesiyle yere yıkılır. Alnından kanlar akmaya başlar. Tören yerinde bulunanlar bütün güçleriyle Mehmet Koçak’ı alkışlar. Fakat bu arada Burhan yerde acılar içinde kıvranmaktadır. Burhan uzandığı yerden kalkmayınca işin farkına varılır ve Burhan en hızlı şekilde hastaneye götürülür. Başına yedi dikiş atılır.

Tören bittikten sonra Mehmet Koçak, bayram yerinden ayrılarak telaşla hastaneye koşar ve Burhan’a sorar:

—Burhan oğlum, bunu niye yaptın, gördün mü olanları? Burhan başı sarılı uzandığı yerden doğrulur ve cevap verir:

— Albayım sana canım feda olsun. Fakat nişanlım bayram alanında gözlerini bana dikmiş bakıyordu. Teslim olmayı gururuma yediremedim."

Kaynak: Selahattin Koşar, Dünden Bugüne Erciş, sayfa: 252-253

Selahattin Bey'in arkadaşları baştaki sunum nedeniyle baş sağlığı notları yazınca onlara şöyle diyor: "vefat etmedi. Yanlış anlaşılma var. Sadece bayramlara çıkmayacak. Nedenini tam kesin bilmiyoruz ama galiba savaş sahnelerinin olduğu programlara yer verilmiyor artık. Tabii bu arada yaş faktörü de önemli herhalde. Bu yüzden bu abimizin yer aldığı program iptal edilmiş. Hayırlısı olsun, ne diyelim... Albay Mehmet Koçak'a o kadar alışmışız ki onun olmayışını sadece vefata bağlamaktayız. Çünkü o Kurtuluş Bayramsız, bayram da onsuz düşünülmüyordu..."

****

Ben de geçmişteki tartışmaları, uyarı yazılarımı anımsadım ve Selahattin Bey'in yazısının altına affına sığınarak şu notu düştüm: "Selahattin Bey, alışkanlıklarımızın aniden değişmesi elbette bizde bir hüzün yaratıyor ama eminim siz de kabul edersiniz ki bizim törenlerimizde, bütün esprili sunuşlarımıza rağmen bir sakillik, hatta bir "garabet" vardı... Erciş'in "kurtuluş" törenleri kesinlikle öyle yapılmamalıydı. Yeni kuşaklar için dalgacı bir "Ermeni süngüleme günü" olarak hizmet veren ve bu biçimde kutlanagelen bu gün, çok önceden kaldırılmalıydı. Yıllardır bu konuda yazıp çizenlerin nihayet toplum ve devlet tarafından anlaşılır olmaya başlanması sevindiricidir. Erciş'imizi çocuksu, naif bir "kutlama"dan yoksun bırakanlar, Erciş'e ve Ercişliye iyilik yapmışlardır. Gün süngü bayramları günü değildir, barışma zamanıdır. Gün, zamanın ruhuyla yüzleşme günüdür. Bizim gibi eli kalem tutanların da geniş kitleye yardımcı olacak, psikolojik destek sağlayacak adımlar atması doğru olur. Sizin çok iyi yaptığınız gibi hem geçmişimizi kayıt altına alacağız, hem de eleştirmemiz gereken noktalarda da eleştiriyi esirgemeyeceğiz. Sevgilerimle."

Bu notla birlikte eski bir yazımı da oraya ekledim. Bilginize sunuyorum. Erciş'imiz için hayırlı olsun...

http://www.ercisnet.com/ilhami-misirlioglu-ercisin-kurtulus-gunu-nasil-kutlanmamali-y1364.html

İlhami Mısırlıoğlu

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
       Facebook'ta Paylaş       
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Editör
Konuk Defteri
Üye İstatistikleri
Son Üye Nihat
Toplam 383 Üye
Son Fotoğraf
Eski Erciş Kalesi yükselen göl sularında yitmiş GENÇLERİ KAYNAŞTIRMA ADI ALTINDA HALISAHA  FUTBOL çiçekler arasında Süphan flamingolar ercişin yeni simgesi mağara civarında okul pikniği Erciş'in Girişi... Halil Emrah Macit
Finans
Alış Satış
EUR YTL YTL
USD YTL YTL
Spiritüalist