Kürtçe matematik ders kitabına giriyor

14 Mart 2012 09:25  

 

Kürtçe matematik ders kitabına giriyor


Rektör Prof.Dr. Ä°brahim Belenli, öğretim görevlisi Yusuf Soyvural'ın Kürtçe Matematik kitap hazırladığını belirterek, Soyvural'ın matematik alanında baÅŸarılı bir akademisyen olduÄŸunu söyledi. Ãœniversite olarak gerekli desteÄŸi verdiklerini ifade eden Prof.Dr. Belenli, “Bu kitabı Kürdoloji Konferansı kapsamında çıkaracağız. Çalışmanın sonuca ulaÅŸması için elimizden gelen her türlü desteÄŸi veriyoruz. Bu çalışmayı ülkenin ve Hakkari'nin demokratikleÅŸme hayatında önemli bir adım olarak görüyoruz” dedi. Bir yıl önce Hakkari Ãœniversitesi Meslek Yüksekokuluna atandığını anlatan Yusuf Soyvural da yazımına baÅŸladığı Kürtçe Matematik ders kitabını, mayıs ayına kadar tamamlamayı planladığını bildirdi.

Matematiği tüm konularıyla anlatan ilk Kürtçe kitap
Soyvural, Kürtçe matematik ders kitabını 2003 yılında yazmak istediğini ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle çalışmasını ertelediğini kaydetti. Şimdiye kadar yaptığı araştırmalarda Kürtçe matematik kitabına rastlamadığını ifade eden Soyvural, şunları söyledi:

“2007 yılında Diyarbakır Kürt Enstitüsü tarafından çıkarılan bir kitap var. Bu kitap da sadece matematik terimleri üzerinde yapılan bir çalışma. Oysa matematiÄŸi tüm konularıyla anlatan ve Kürtçe yazılmış bir kitap yok, bu ilk olacak. Nasıl ki piyasalarda Matematik dalında, Türkçe yazılı soru bankası ve konu anlatımı kitaplar varsa aynı kitabın Kürtçe yazılanını hazırlamak istedim.”

250 sayfalık kitap mayısta tamamlanacak
Türkçe anlatımlı matematik ders kitaplarının genellikle 40 konudan oluştuğunu, bu kitabı da aynı formatta hazırlayacağını anlatan Soyvural, şimdiye kadar 10 konuyu tamamladığını vurguladı. Soyvural, kitapta genel matematik konularının yer alacağını, herkesin bu bilgilerden yararlanabileceğini belirtti. Matematiğin en zor konuları olan türev, integral ve limiti de kitaba dahil etmek istediğini kaydeden Soyvural, şöyle devam etti:

“Kitap toplamda 250 sayfayı bulacak ve 22 Mayıs'a kadar hazırlanmış olacak. Kitabı, Kürtçeyi genel anlamda bilen herkesin anlayabileceÄŸi basit terimlerle yazmaya çalışıyorum. Bu kitap üniversite için önemli bir çalışma olacak ve üniversitenin arÅŸivlerinde yerini alacak. Kitap basıldıktan sonra üniversite yönetiminin desteÄŸiyle Diyarbakır'da düzenlenecek kitap fuarında da yerini alacak.” (AA)

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
       Facebook'ta PaylaÅŸ       
Editör
Ãœye GiriÅŸi
Kullanıcı Adı:
Åžifre:
Ãœye Ol / Åžifremi Unuttum
Ãœye Ä°statistikleri
Son Ãœye Nihat
Toplam 383 Ãœye
Son FotoÄŸraf
vangölünde gün batımı zohrap abın eşı ogun sofrayı ceşitler bogmuştu ALL GENÇLERİ KAYNAŞTIRMA ADI ALTINDA HALISAHA  FUTBOL Abdal Mezrası Köyü - Kasım Demir (köy sakini) ibrahim ve halil mısırlıoğlu ercişte açık  havada düğün yemeği. i.tunç 5-18 Aralık İst. Tepe Nautilus Alış Veriş Merkezi İ. MISIRLIOĞLU VE ARKADAŞLARI Halil Emrah Macit
Finans
Alış Satış
EUR YTL YTL
USD YTL YTL
Spiritüalist