Şehirleşme için öneriler

23 Kasım 2010 03:54 / 1713 kez okundu!

 


Değerli gönül dostları halk tabiri ile "içimize kangren" olan il olma hastalığı büyüklerimizden dinlediğimiz kadarıyla bu durum rahmetli Adnan Menderes döneminden sürüklenip gelmektedir. Bu gerek eski yayın dönemimizde, gerek yerel medyamızla ve gerek halkın kendisi bunu birçok defa dile getirmiştir. Bunun için ta Ankara'ya otobüs kaldırdığımız bile olmuştur. Bu sıralar gönül insanimiz Sayın Cihan Albayrak konuyu ele almış, bu, bende büyük heyecan yarattı.

 
Türkiye’nin AB üyeliği gibi nasıl yıllardır sürüp gelen çelişkili bir üyelik tartışması varsa ilçemizin de il olup olmaması çelişkisi her zaman olmuştur. Her ne kadar ilçemiz uzun bir duraklama dönemi yaşamışsa da, son kaç yıldır ilçemiz belki bazılarınca yeterli olmasa da hızlı bir değişim içerisindedir. Şahsen bunu takdirle karşılayanlardanım; yalnız şunu da belirteyim: bundan sonraki yapılanma sürecinin Türkiye standartları yerine genel dünya şehirlerinin standartlarına göre hazırlanması gerektiğini savunuyorum. İlçemizde ufak da olsa bir çarpık kentleşme mevcut ama yeni yapılanma projeleriyle bu rahatlıkla aşılır. 

Daha önceki yayın dönemimizde ilçemizdeki bazı kurum ve kuruluşların şehir dışına taşınmasını dile getirmiştim. Nitekim bunu ilk olarak Cemal Gürsel Kışlası’nın taşınması ve Erciş Lisesi’nin bahçesindeki jandarma Karakolu’nun taşınması vs vs. O dönemki yazımdan bir kaç ay sonra AB, Türkiye’ye özellikle askeri birimlerin şehir merkezlerinin dışına taşınmasını önermiş ve bu da geçen yıl Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde yavaş yavas başlatılmıştı ki ilçemizde de bunun temelleri atıldı. 

Şahsi kanaatimce şehir merkezinde bulunan jandarma, askeri büro (Kışla Caddesi’nin başlangıcındaki bina) emniyet karakolu, belediye binasının tamamı boşaltılıp tüm kurumların şehir dışına taşıyıp sadece genel başkan ve yönetimi kalmalı. Ayrıca cezaevi derhal kaldırılmalıdır, kaymakamlık binasının kaldırılması şarttır. Yalnız şehir merkezinin bir mevkisinde sadece kaymakam ve 1. derecedeki makam sahiplerinin kullanabileceği bir bina bulundurulabilir. Tabii ki bunların hepsinin kaldırılması biraz güç olabilir ama yerel yönetim merkezden yardim alarak ağırlığını ortaya koymalıdır.
Şehir merkezimizde maalesef yeteri kadar tek yönlü yollar yok denecek kadar az. Bunun yanında trafiğe kapalı yolların olması şart. Özellikle Büyük Cami karsısı diye adlandırdığımız mevkiinin kesinlikle trafiğe kapatılması gerek. Bu tür alanları Avrupa’da trafiğe açık göremezsiniz. Ve bu alanların dış görünümü de kesinlikle göze hitap etmeli. Ben daha önce şöyle demiştim: ilçemizdeki bu alanın sadece yayalara tahsis edilip caminin sol tarafındaki binaların da -sanırım biri belediye zabıta amirliği olarak kullanılıyor- bunların modern görünümüne kavuşturulup tıpkı Londra ve New York gibi ekranlarla donatılıp hoş bir görünüm verilebilir. Bunu yapacak yerel yönetimimiz bazen reklamlar vererek belediyeye ek gelirde sağlayabilir ve bazen de canlı tv’ye de bağlayabilir. 

Söylediğim şehir dışına taşınacak kurum ve kuruluşlar ile yol trafiği hakkındaki öneriler, ilçemizin trafiğini büyük ölçüde rahatlatacaktır. Bu da olduğu zaman bilmem hatırlar mısınız? Sayın Mısırlıoğlu'nun daha önce dile getirdiği bisiklet yolu ve kullanımı ile alakalı yazısı vardı. İşte bu düşünce bununla hayata geçirilir. Bunu basit şekilde yolun her iki tarafına da 40 - 50 cm.’lik bir alan ayırarak yapılabiliriz. 

Ayrıca şehir merkezinde Atatürk Parkı diye bilinen mevkide geçen bir dere var, o derenin ustu kapatılmış halde. Derenin üstünü tekrar açıp, mevcut suyu çoğaltıp ve hoş bir çevre düzenlemesi verilebilinirse harika bir iş olur. Bu tür dereler Avrupa’nın birçok şehrinde var, birçoğu da yapaydır ama bizimki doğal ve bizlerin de bundan yararlanması gerek. 

Şehir merkezindeki tüm toplu taşıma durakları ve taksi durakları merkez dışına taşınmalı. Örneğin, Alkanat mahallesine gidecek otobüs veya dolmuşun sefer saati geldiğinde şehir merkezinden yani Emniyet Caddesi’nden gidip Zeylan Caddesi’nin sonunda sola dönüp cami arkasından çıkıp öyle yola çıkması daha mantıklı. Çünkü mevcut şekil trafiği olumsuz etkilemektedir.
Devam edecek…


Murat Bedir

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
       Facebook'ta Paylaş       
Yorumlar
28 Ekim 2010 15:43

haci

oncelikle mutevazi yaklasiminizdan dolayi zati ali'nizi saygiyla selamliyor ve tesekkur ederim. Hocam sizlerin sayesinde bir iki kelime edindik. bendeki bu baba ocagina olan tutku hepimizde mevcut. son yillara bakildiginda da her kes kendice birseyler yapmaya calisiyor ve buda onur verici. guzelliklerin daha buyuk guzellikler getirmesi temennisiyle. buradan ercis'e ve ercisnet.com takipsilerine saygilarimla....
20 Ekim 2010 04:20

eyyüp

Yurt dışında yaşadığı halde kendi memleketine bu derece sahip çıkan az insan bulunur. Murat Bedir İngiltere'nin Cardiff kentinden Ercişimizin sorunlarına çözüm öneriyor. Bu coşkulu memleket sevgisinden dolayı kendisini kutluyorum. İyi ki varsın Murat Bedir. Erciş'ten Cardiff'e kucak dolusu sevgiler... E. ALTUN
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Editör
Konuk Defteri
Üye İstatistikleri
Son Üye Vedtinc
Toplam 384 Üye
Son Fotoğraf
sivas- i.tunç köyden gençlerle birlikte okul bahçesine pota dikme çalışmaları Rıfat Çalışkan ERCİŞ İN EN ESKİ MERKEZ CAMİ KARAYUSUF PAŞA CAMİİ Molozları temizlenmiş Erciş depremi miras Halil Emrah Macit
Finans
Alış Satış
EUR YTL YTL
USD YTL YTL
Spiritüalist