Nemrut Krater Gölü kirletiliyor

15 Ekim 2010 17:13  

 

Nemrut Krater Gölü kirletiliyor

Nemrut Krater Gölü çöpten geçilmiyor, turistler bunu çok kötü buluyor! 

15 Ekim 2010 Cuma, 17:19:49 

Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN-European Destinations of ExcelleNce) çerçevesinde geçtiÄŸimiz ay akustik turizmde Avrupa'nın 25 mükemmel destinasyonu arasına giren Nemrut Krater Gölü, alt yapı sorunları ve özellikle soÄŸuk göl çevresindeki çöp birikintileriyle, yerli ve yabancı turistlerin tepkisine neden oluyor.

Nemrut'ta turizme yönelik önemli yatırımlar gerçekleÅŸtiren iÅŸadamı A. Menaf Kocakaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nemrut'un Avrupa'nın görülmeye deÄŸer 25 mükemmel destinasyonu arasında yer almasının mutluluÄŸunu yaÅŸadıklarını ve bunun alana yapacağı yatırımın haklılığını ortaya koyduÄŸunu söyledi.

Dünyanın ikinci büyük krater gölüne sahip Nemrut dağında birçok sorunun bulunduÄŸunu anlatan Kocakaplan, ÅŸöyle konuÅŸtu:

''Dünyanın öbür ucundan kalkıp krater gölünü ziyarete gelenler, Nemrut dağına çıktıklarına piÅŸman oluyorlar. En büyük problem elbette ulaşım. Telesiyej tesislerine kadar yolda çok önemli bir problem yok. Fakat ondan sonra çok büyük bir problem var. Burayı ziyaret eden insanlar neden bu yolun zirveye kadar yapılmadığını her defasında soruyor. Özellikle göle giderken yolun çok dar olması, patika yol olmasından dolayı tozdan çok ÅŸikayet ediliyor. Bir de zirvede ve göl çevresinde ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir tuvaletin olmamasından ÅŸikayetçiler. Çıplak olan yamaçların aÄŸaçlandırılmamasından ÅŸikayetçiler. Bu konuda yetkililere biz ve halkımız sesleniyoruz. Dünya turizmine açık olan güzel ve doÄŸa harikası alanda, bu yüzyılda bu eksikliklerin olmasını kabullenemiyoruz.''

Nemrut'ta sorunların bitmesi halinde, binlerce yerli ve yabancı turistin bu alana akın edeceÄŸini belirten Kocakaplan, tanıtımla ilgili bu yıl çok önemli geliÅŸmeler yaÅŸandığını, ancak hala alt yapı sorunlarının devam ettiÄŸini kaydetti.

Kocakaplan, ''DileÄŸimiz, sorunların er geç çözümlenmesi. Orayı çok büyük yatırım yaptık. GeliÅŸmelere baÄŸlı olarak yatırımlarımız devam edecek. Bu yatırımlar istihdama çok büyük katkı saÄŸlayacak'' diye konuÅŸtu.

-''TURÄ°ST ÇÖPLERÄ° KORKUNÇ BULUYOR''

Nemrut Krater Gölüne Hollandalı bir turist kafilesini getiren rehber Oktay GöktaÅŸ ise, turistlerin gördükleri çöpleri korkunç olarak deÄŸerlendirdiÄŸini söyledi.

GöktaÅŸ, ÅŸunları ifade etti:

''Bu bir rezalet. Oturup burada bir çay içecek yer yok. Yollar özellikle mayıs ve nisan aylarında berbat. Eyfel Kulesi'ni yılda 20 milyon kiÅŸi gidip görüyor. Burada adeta cennet gibi bir doÄŸa var. Ama bu doÄŸa harikası yer kirletiliyor. Altyapı yok. Öncelikle eÄŸitim altyapısının oluÅŸturulması gerekiyor. Ä°nsanların bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ülkemizde bu tür alanlar çok olduÄŸu için belki bu yüzden deÄŸersiz oluyor. Bu bölgelerin genelinde böyle sorunlarla karşılaşıyoruz.''

-TURÄ°STLER ÇOK RAHATSIZ-

Hollandalı turistlerden Alma Bakker, rehber aracılığıyla yaptığı açıklamada, alanı çok bakımsız bulduÄŸunu ve bu doÄŸa harikası yeri kirletmenin çok ayıp olduÄŸunu ifade etti.

Alandaki çöpleri çok kötü bulduÄŸunu belirten Astrid Koch ise, bu gibi yerlerin özellikle korunması gerektiÄŸini ve ulu orta saçılan çöplerin bu alana yakışmadığını söyledi.

Avrupa'da böylesi doÄŸal güzelliÄŸi olan bir krater gölünü bulmanın imkansız olduÄŸunu anlatan Marion Woudenberf de, özellikle krater gölüne giden yolun çok kötü durumda olduÄŸunu ve çöplerin etrafa saçılmasından rahatsızlık duyduklarını dile getirdi.

Turistleri servisiyle Nemrut'a getiren Nimetullah Özkan ise, ÅŸunları söyledi:

''Her gün bu turist gruplarını buraya getiriyorum. Araçtan inmeden önce çöpü görünce tepki gösteriyorlar. Bu doÄŸa harikası yerde böyle çöp görmek onlara enteresan geliyor. Buraya bekçi konması ve her gelenin çöpünün bu alandan götürmesi lazım. Yollar çok kötü. Biz bu sorunun çözümü için onlarca kiÅŸiye baÅŸvurduk. Belediye de çöpleri almıyor.''

-''ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIÄžININ SORUMLULUÄžUNDA''

Ä°l Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ise, Nemrut Krater gölü ve çevresinin, Çevre ve Orman Bakanlığının sorumluluÄŸunda olduÄŸunu söyledi.

Işıkgör, ÅŸunları söyledi:

''Özellikle çevre kirliliÄŸi için Çevre ve Orman Bakanlığına birkaç kez yazı yazdım. Üstelik burası Avrupa'nın seçkin destinasyonu seçildi. Buranın alan yönetimini, Çevre ve Orman Bakanlığının yapması gerekiyor. Alana giriÅŸ ve çıkışların kontrol edilmesi lazım. Bu alana çöp dökülmemesi, çöpünü herkesin toplayıp geri götürmesi, bu alanın iyi deÄŸerlendirilmesi gerekiyor. Bırakın Türkiye'yi burası Avrupa'nın seçkin destinasyonu arasında bulunuyor.''

AA

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
       Facebook'ta PaylaÅŸ       
Editör
Ãœye GiriÅŸi
Kullanıcı Adı:
Åžifre:
Ãœye Ol / Åžifremi Unuttum
Ãœye Ä°statistikleri
Son Ãœye Nihat
Toplam 383 Ãœye
Son FotoÄŸraf
bursa erçiş derneği kadınlar köfte gunu Kaplumbağa terbiyecisi röpördüksiyon düğüm ışık Bursa Gren Cafe 19 Eylül Ahtamara Ayini Halil Emrah Macit
Finans
Alış Satış
EUR YTL YTL
USD YTL YTL
Spiritüalist