Uyumun Gerekliliği

21 Haziran 2012 07:08 / 1413 kez okundu!

 


İnsan uyum içinde mi olmalı yoksa kendi başına buyruk mu olmalı?


Bireyin yaşamının başlamasından- sonlanmasına kadar geçen sürede uyumun ne denli önemli olduğu ortadır. Uyum sağlayan kişiler zeki bir özelliğe sahiptir. Uyum sağlayan kişileri gözlemdiğimizde zeki olduğu yargısına hemen varabiliriz. Bu kişiler sosyal çevreye karşı duyarlıdır. Sorumluluk almaktan kaçınmazlar. Aksine sorumluluk almak için çaba gösterirler. Kendisi ve çevresiyle barışık olan kişinin yaşamında karşılacağı sorunlar da azdır. Karşılaştığı sorunlarada çözüm bulmakta çok zorlanmaz. Çünkü sorunu kendisi çözemezse çevresinden yardım alır ve mutlaka sonuca ulaşır. Bir de uyum içinde olmayan bireyi düşünün. Sorunla karşılaştığı zaman ne yapacağını bilemez. Yardım alamaz. Sorunla cebelleşir durur.

Uyum; kişinin toplumda kendi varlığını hissetirme çabası olarak da görülebilir. Bu hissettirmeye yaparken çevreyle iletişim içinde yapmalı. Bir düşünelim pikniğe gidiyoruz. Üç beş arkadaş malzemeleri almış, hazırlık yapılmış yola koyulmak üzereyken içlerinden biri gelmeyeceğini söylemektedir. Diğerleri sebebini sorduklarında çok komik bir cevapla karşılaşmaktadırlar. Cevap şöyledir; İşim va diiye idda etmektedir. Bu cevaba gülmek gidecekler için zor. Ama dışarıdan izleyen bağımsız tanıklar gülmekten kırılabilir. Bu nedenle uyum gerekli ve önemlidir. Başarılı bir kurumda adapte olmuş yani uyum sağlamış kişiler iş yaşamında ve özel yaşamında da her zaman başarılıdır. Aksine sorun yaşatan kişiliğe sahip olan insanlar her zaman her yerde istenilmeyen kişiler olarak ilan edilmişlerdir. Bu kişilerle bir başarıyı yakalamayı bırakın aynı ortam olmayı bile istemeyiz.

Bir bebek bile çevresine uyum sağlamak için birçok deneme yapar. Isı hakkında bilgi sahibi olmayan bebek, eli yandığında sobanın ellenmeyeceğini anlar. Çevreyle uyum içinde olur. Birey yapısı gereği ortak anlayış ve sosyal duyarlık içinde olmalı.İnsan olmanın koşullarından birtanesi de uyum içinde olmaktır. Evlilik hayatında, toplumsal yaşamda, iş dünyasında bir uyum içinde olmalıyız. Girdiğimiz ortama göre kendimizi adapte etmemiz gerekir .

Polat Kupçuk

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
       Facebook'ta Paylaş       
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Editör
Konuk Defteri
Üye İstatistikleri
Son Üye Nihat
Toplam 383 Üye
Son Fotoğraf
Ilıca bursa erçiş derneği kadınlar köfte gunu Rıfat Çalışkan Savaş uçakları sivilleri bombaladı en cok sevinen yine cocuklar oldu sivas- i.tunç Tek Başına Halil Emrah Macit
Finans
Alış Satış
EUR YTL YTL
USD YTL YTL
Spiritüalist