Vanlı genç kızların kaderi değişti

01 Mart 2012 02:57  

 

Vanlı genç kızların kaderi değişti

Van’da genç kızlar için atölye kurdu

Enver Özkahraman’ın hikayesi, Hakkari’de Köy Hizmetleri’nden emekli olduktan sonra Van’a yerleÅŸmesiyle baÅŸladı. Amatör bir fotoÄŸrafçı ve ressam olan Özkahraman, Hakkari’nin ve Van’ın köylerini gezerken, yüzyıllardır nesilden nesile aktarılan kilim dokumacılığı sanatı ve daÄŸlardan toplanan kök ve bitkilerden yapılan kök boya ile tanıştı. Kök boya ile boyanan yünlerin kadınların ellerinde, her biri ayrı bir öyküye sahip motiflere ve kilimlere dönüştüğüne tanıklık etti.

VAN'DA GENÇ KIZLAR İÇİN ATÖLYE KURDU

Enver Özkahraman, bu geleneksel sanatı yaÅŸatmak için Van’da küçük bir atölye kurdu. Okula gidemeyen ve köylerinden göç etmek zorunda kalan maddi durumu iyi olmayan genç kızları atölyesinde istihdam etmeye ve onlara kilim dokumayı öğretmeye baÅŸladı. Özkahraman, kilimleri satarak, fuarlara ve kermeslere katılarak genç kızlara geçim kaynağı yarattı. Atölye, genç kızlara kilim dokumacılığını öğretmekle kalmadı, okuma yazma, anne-çocuk saÄŸlığı eÄŸitimleriyle de bir okula dönüştü. Evden dışarı çıkma imkanları kısıtlı olan yörenin genç kızları için bu atölyeler, adeta dünyaya açılan bir kapı oldu.

Atölyenin kaderi dernek ile değişti

Genç kızların dokuduÄŸu kilimlerden çok etkilenen Ä°stanbullu iÅŸadamı Servet HarunoÄŸlu, atölyenin ürettiÄŸi kilimleri geniÅŸ kitlelere ulaÅŸtırmak için Enver Özkahraman ile Hisar Anadolu Destek DerneÄŸi’ni kurdu. Atölye zamanla sayısını 6’ya, burada eÄŸitim gören genç kızların sayısını ise 125’e çıkaran dernek, yörede daha fazla atölye açarak daha fazla genç için umut kapısı olmayı hedefliyor. 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Van Depremi’nden sonra bir süre çalışmalarına ara vermek zorunda kalan dernek, depremden bir ay sonra iki atölyeyi yeniden açtı ve eski günlerine dönmek için çalışmalara baÅŸladı. Vanlı genç kızlar bugün atölyede hem kilim dokuyorlar hem de geleceklerine dokunuyorlar. Rengarenk kök boyalarla, daha güzel bir Van’ın gökyüzünü boyuyorlar.

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar programı toplumsal geliÅŸmeye katkıda bulunan “sıra dışı kiÅŸilerin olaÄŸanüstü öykülerini” anlatmaya devam ediyor. Programda 2009 yılından bu yana Enver Özkahraman da dahil 73 Fark Yaratan’ın öyküsü yayınlandı. Programın yeni Fark Yaratan’ı Enver Özkahraman’ın hikayesi, www.farkyaratanlar.org ve www.sabancivakfi.org internet sitesinin yanı sıra Facebook, Twitter ve Youtube’da izlenebiliyor.

Hürriyet.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
       Facebook'ta PaylaÅŸ       
Diğer Kadın Haberleri
Editör
Ãœye GiriÅŸi
Kullanıcı Adı:
Åžifre:
Ãœye Ol / Åžifremi Unuttum
Ãœye Ä°statistikleri
Son Ãœye Nihat
Toplam 383 Ãœye
Son FotoÄŸraf
şadırvan bursa erçiş derneği kadınlar köfte gunu şeytanava İstanbul Homer Kitabevinden Van kitabı tanıtımı Tevfik Balıkçı sessiz çığlık Rıfat Çalışkan Kutbettin ÇİFÇİ Nail ÇELİK Halil Emrah Macit
Finans
Alış Satış
EUR YTL YTL
USD YTL YTL
Spiritüalist