KAĞIT PARAYI AVRUPA’DAN ÖNCE KULLANAN MOĞOLLAR

01 .şubat 2010 18:11 / 1770 kez okundu!

 

KAĞIT PARAYI AVRUPA’DAN ÖNCE KULLANAN MOĞOLLAR


KAĞIT PARAYI AVRUPA’DAN ÖNCE KULLANAN, DOĞUDAN GELEN "TEHLİKE” : MOĞOLLAR
13. Yüzyılda İslam toplumunun dengesi, Moğolların istila dalgalarıyla alt üst oldu.

Gelişmiş askeri disiplinleri ve yağmacı tutumlarıyla, Asya’nın içlerinden başlayıp Avrupa kapılarına dayananan Cengiz Han liderliğindeki Moğollar, önlerine kattıkları kavimlerin göçüyle, geçtikleri yerlerin etnik coğrafyasını değiştirdi. Aldıkları yerlerdeki kültürel mirasa yer yer zarar vermiş olmalarına rağmen, birbirine düşman olan Hıristiyan ve Müslüman toplumlar arasındaki Asya - Avrupa mesafesini, Moğollar kısa bir süre için de olsa azalttı, bu topraklarda herşeye rağmen ticaretin gelişimini sürdürdü. Marco Polo, Moğolların kağıt para kullandığından söz ediyordu. 13. Yüzyılda İlhanlılar Devleti, kendi coğrafyası üzerinde 200’e yakın darphaneye sahipti. 15. Yüzyılda, Avrupa’da yaşanan kültürel değişimlerde ayrıca bilgi taşıyıcılığı ve deneyim aktarımı ile de Moğolların katkısını bulmak mümkün. İç Asya kavimlerinin akınlar sırasında Anadolu’ya gelmesi de önemlidir. Moğol orduları içindeki bir bölüm Türk de, akınlar sırasında Anadolu’daki Türk unsurunu güçlendirdi. Moğolların tarihteki rolleri üstüne bilim çevrelerinde her geçen gün yeni değerlendirmeler yapılıyor.

Moğolların, “kıyıcılık”larıyla; Avrupa’da ancak 17. Yüzyılda kullanılacak kağıt parayı, 13. Yüzyılda kullanıyor olma “uygarlık”larını nasıl bağdaştırmalıyız ?

GELECEK KONU BAŞLIĞI:

GEZGİNLERİN PİRİ, ORTAÇAĞIN MASALCISI : MARCO POLO

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
       Facebook'ta Paylaş       
Yorumlar
02 .şubat 2010 02:18

eyyüp

Avrupa, Asya toplumlarını hep barbar olarak niteledi. Belki de kendi etnik şekillenmesini bu 'barbarlara' borçlu olduğu için bu duyguyla hareket etti. Çünkü Asyalılar Avrupa demografisini altüst etmiş, Roma ve Bizans gibi imparatorlukları yıkmış kıtayı uzun süre baskı altında tutmuştu. Bu aşağılık kompleksinden kurtulmak için karşısındakini barbar olarak nitelendirmek o gün için geçerli bir yol olabilirdi. Nitekim bu aşağılama eğilimi Asya'ya ait bir takım olumlu özelliklerin ortaya çıkmasını da engellemiş oldu. Tarihi ve sosyolojik alanda ilerici rol oynayan bu 'barbar' kavimlerin bu yönünü Avrupalı aydınlar görmezden gelmesi Asyalı kavimlerin yalnızca savaşçı ve vahşi yönünü akıllarda tuttu. Dörtyüz yıldır bilimi ve sanatı elinde tutan Avrupalılar, Asyalıların olumlu devrimsel özelliklerinin su yüzüne çıkmasını biliçli olarak engelledi. Ne yazık ki bu durum bizim ders kitaplarımıza kadar yansıdı. Batı değerleriyle kalkınmayı rehber edinen Türkiye eğitim sisteminde Asya medeniyetinin felsefi, ekonomik ve sanatsal değerlerinden söz edilmedi. Yeni nesillere hep Avrupa işaret edildi.
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Editör
Konuk Defteri
Üye İstatistikleri
Son Üye Nihat
Toplam 383 Üye
Son Fotoğraf
İ. Tunç ve İ: Mısırloğlu. foto: C. Albayrak tekne belediye Patikler - İsmet Tuınç Deprem. A. Akar Akhtamar Kilisesi- 5-18 Aralık İst. Tepe Nautilus Alış Veriş Merkezi inci kefali festivali Halil Emrah Macit
Finans
Alış Satış
EUR YTL YTL
USD YTL YTL
Spiritüalist