PATLAYARAK YAŞAMIMIZA HIZ KATAN GELİŞMENİN “MOTOR”U

03 Mart 2011 08:48 / 1425 kez okundu!

 

PATLAYARAK YAŞAMIMIZA HIZ KATAN GELİŞMENİN “MOTOR”U

Hero, Lenoir, Otto, Langen, Daimler, Diesel MÖ. Birinci Yüzyılda İskenderiye’de yaşayan Hero adında Yunan filozofu, kendi ekseni çevresinde dönen içi boş bir metal küre ve altındaki su dolu bir kazandan oluşan basit bir oyuncak yapmıştı.

Kazanın altından ateş yakıldığında, düzenek sayesinde küre kendi etrafında dönmeye başlıyordu. Bu oyuncak buhar kuvvetiyle işleyen ilk makinaydı. Bunun planları 16. Yüzyıl bilginlerinin çok ilgisini çekti. İzleyen iki yüzyılda Avrupalı bilginler su buharının gücü üzerine teoriler geliştirdi. Buhar gücünün lokomotiflerde kullanımından, hızlı hareket eden kara taşıdına eklenmesine dek, buhar makinesi üzerine pek çok model geliştirildi. Yakıtın ayrı kazanda yakıldığı buhar makinesinden farklı olarak, yakıtın, hareketin oluştuğu bölümde yandığı içten yanmalı motor keşfedildi. Bu tür modeli ilk kez 1860’ta Fransız Etienne Lenoir yaptı. Onu izleyen Alman Nikolaus Otto ve Eugen Langen, 1867-1884 arasında 50 bin sessiz gaz motoru yapıp sattılar. Alman Gottlieb Daimler sıvı yakıtla çalışan yüksek devirli ilk motoru yaparak bunu 1885’te bir bisiklete 1886’da da otomobile taktı. Alman Rudolf Diesel ise 1894’te ilk dizel motorunu yaptı. Motorlar, küçülerek, güçlenerek, çeşitlenerek hala yaşamımızı hızlandırıyorlar. 

İnsanın, kendi gücünün ötesine geçişi, ilkel insanın ilk aletiyle başladı. İlk çağların tekerleğini inanılmaz hıza ulaştırıp, füzeleri uzaya taşıyan motor, nereye gidiyor? 

GELECEK KONU BAŞLIĞI: YENİ BİNYILIN EN YAKIN ÜTOPYASI : CİNSLERARASI EŞİTLİK Mary Wollstone-Craft, Clara Zetkin, Simon De Beavoir, Wirginia Wolf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
       Facebook'ta Paylaş       
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Editör
Konuk Defteri
Üye İstatistikleri
Son Üye Nihat
Toplam 383 Üye
Son Fotoğraf
sivas-i.tunç Sergiden bir görünüş 12 23.10.2011 Erciş Depremi İ.Tunç 19 Eylül Ahtamara Ayini 5-18 Aralık İst. Tepe Nautilus Alış Veriş Merkezi köycük Bursa Gren Cafe Halil Emrah Macit
Finans
Alış Satış
EUR YTL YTL
USD YTL YTL
Spiritüalist