Festival Notları

17 Haziran 2010 13:39 / 1753 kez okundu!

 


Gölün dingin şehri Erciş geçtiğimiz günlerde renkli ve anlamlı etkinliklere sahne oldu. Van Gölü’nün güzidesi inci kefalimiz, bu yıl adına ilk kez düzenlenen ‘İnci Kefali Göçü Kültür Ve Sanat Festivali’ ile tanıtılmaya çalışıldı. 

İnci kefalinin de Erciş’in de bu tanıtıma ihtiyacı vardı. Pay sahibi bürokratlarımızı ve girişimcileri kutlamamak doğrusu haksızlık olur. Zira takdir edilmeye layık bir çabaydı onlarınki. Haliyle söz kurusu bir teşekkürle başlayarak sekiz gün süren festivale dair, zihnime düşen dipnotları iliştirmek istiyorum buraya.

Güneşli bir haziran sabahı inci kefalinin yaşam mücadelesinin sürdüğü Erciş Balık Bendi’nde açılış programıyla festivale merhaba dedik. Böylelikle ben de organizasyon süresince üstlendiğim sunum görevlerinden ilkini yerine getirmiş oldum. Açılış programına Van valisi, ilçemiz yöneticileri, daire amirleri ve dışardan önemli isimler katılırken halk kesiminden pek de ciddi olmayan bir katılımın sağlanmış olması dikkat çekiciydi. İnci kefali küskündü o gün bize. Yıllardır geç kalmışlığımızın, yâd edilmeyişinin bedelini ödetmeye niyetlenmişçesine bulanık suyun görünmez diplerinde çözemediğimiz gizil bir ifadeyle o seyretti bizi; biz göremedik onu. Pek çok basın mensubu ve fotoğraf makinesinin kadrajına harika kareler dâhil etmek için komşu ilçelerin birinden gelen fotoğrafçı gazeteci arkadaşım da haliyle göremediler Van Gölü’nün nazlı gelinini.

Festival kapsamında düzenlenen bol ödüllü resim ve fotoğraf yarışmaları tartışılır yanlarıyla çoktan geride kalarak zihinlerimizin hatıra defterlerindeki yerlerini aldılar. İkisi de enfes bir hayal kırıklığı yaşattılar bana; zannedersem çoğunluğa da… Resim yarışmasında birinci olan Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisinin aynı zamanda jüri üyelerinin öğrencisi olması şeker gibi bir sürprizdi doğrusu. Olabilir… İyimser bir yaklaşımla ortada kasti bir seçim olmadığı da düşünülebilir pekâlâ. Fakat ödül töreninden sonra jüri üyelerinin öğrenciye yakınlığı ve onu sahiplenerek oradan ayrılmaları akıllarda hayra alamet sorular bırakmadı. İnci kefallerinin, Balık Bendi’nde şelalenin akış yönünün tersine sürüler halinde zıplamalarını resmedememiş, yalnızca renkli balık resimlerinden ibaret bir tablonun İnci Kefali Festivali’nde birinci seçilmiş olması pek de sağlıklı bir seçim gibi gelmese de bütün yarışmacıların emek ve çabalarının takdir edilmesi gerektiği muhakkak.

Fotoğraf yarışmasına gelince… İlçemizde fotoğraf sanatındaki ustalıklarıyla tanıdığımız sanatçılarımızın yarışmaya katılmamış olması dışardan bakan bizler için üzücüydü. İnci kefaliyle yıllardır yan yana, iç içe yaşayan sanatçılarımızın o nefis balık karelerini görmek bizi gururlandıracaktı. Şurası bir gerçek ki onlar fotoğraflarının takdire ve ödüle gerek duymadığını kanıtlayacak sanatsal yeterliliğe sahipler. Kendilerince geçerli sebepleri olsa da bir Ercişliler olarak Nihat Çavuşoğlu, Zafer Büyükaslan, Kenan Aşçıoğlu gibi isimleri de o platformda görmek isterdik. Zira yarışmada jüri üyeliği görevini yürütmek üzere ilçemize konuk olarak gelen ünlü fotoğraf sanatçılarına işte bizim fotoğraf ustalarımız diyerek Erciş’te de bu alanda kayda değer isimler yetiştiğini gösterebilmek isterdik.

Erciş’in bu sekiz günlük zaman diliminde sahne olabileceği en anlamlı programlardan biri de ‘6.Uluslar arası Van Gölü Havzası Sempozyumu’ olabilirdi; oldu da. İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oktay Belli sempozyumu başlatmadan önce mikrofona uzanıp öyle bir dillendirdi ki Erciş’i, yaşadığımız ve sahibi olduğumuz bu göl coğrafyasına bir daha nazar-ı dikkatle baktık ve gurur duyduk doğrusu.

Bu tür organizelerde dikkat ettiğim en önemli nokta toplumun her kesiminin düşünülüp düşünülmediği olmuştur ki festivalde bir günün yalnızca çocuklarımıza ayrılmış olması hayli sevindiriciydi. O gün çocuklar eğlenceye doydu tabiri caizse. Saat 10.00’dan 17.00’ye dek sahnede kalmak ayak tabanlarıma işkence gibi gelse de çocuklara harika bir gün armağan etmeye katkıda bulunmak bütün yorgunluğumu aldı. Ankara’dan gelen illüzyonist konuğumuzun usta sunumuyla bana eşlik etmesi de hayli keyifli ve doyurucuydu.

İlçe merkezindeki bir parkta açık havada düzenlenen Ozanlar Gecesi de festival kapsamındaki renkli etkinliklerden biriydi. Ancak bir yönüyle eksik kaldığını söylemekte fayda görüyorum. Festivale dâhil olan stadyum konserinin sonradan iptal olduğu da hesaba katılarak toplumun her kesimine, her türden müzik zevkine hitap edecek sanatçıların seyirciyle buluşması sağlanmalıydı. Aynı dili konuşan çok sayıda ozanın art arda sahne alıp bir tekdüzelik oluşturması yerine özgün müzik, halk müziği, Kürtçe müzik okuyacak birkaç isme de yer verilmesi geceyi daha çekici hale getirecekti.

Festivalin son gece etkinliği bir tiyatro gösterisiyle sonlandı. İlçemizde görev yapan öğretmenlerin oluşturduğu tiyatro grubunun sonradan festivale dâhil olan gecede sergilediği oyun şimdiye dek Erciş’te izlediğim en kaliteli oyundu. Epey emek verilerek hazırlanmış olan oyun, öğretmenlerimizin oyunculuktaki ustalıklarıyla hem ilçe yöneticilerinin, hem konuk olarak gelen komşu ilçe kaymakamlarının, hem de izleyicilerin tam notunu almayı başardı.

Festival yalnızca onların değil, pek çok değerli ismin katkısı, girişimi ve desteğiyle gerçekleşti şüphesiz. Festival boyunca sık sık dile getirdik, bir kere daha yâd etmekte fayda var. Kültür Ve Turizm Bakanlığı, festivalin himayelerinde gerçekleştiği Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı, Erciş Belediye Başkanlığı, İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü, Doğa Gözcüleri Derneği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü, İl Ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bu organizede teşekkürü hak edenlerdi. Doğa Gözcüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın yıllardır yaptığı çalışmalarla inci kefalini korumaya ve yaşatmaya yönelik sarf ettiği çaba da burada anılmayı hak ediyor. Milli Eğitim Müdürlüğümüze, şube müdürlerimize, basın mensuplarına da en güzelinden bir teşekkür gitmeli bana göre. Başarılı bir çalışma yürüten koordinatörlerimiz Fatih Toksoy’a, Bünyamin Kara’ya ve olağanüstü performansı ve üstün çabalarıyla üzerine düşenin en iyisini yaptığına inandığım emektar koordinatörümüz Tarkan Elbir beyefendilere de kendimce teşekkürlerin en kıymetlisi…

Özel olarak, kaymakamımız sayın Ferhat Kurtoğlu’nun başından beri tanık olduğum muhteşem çabasını ve festivalin seyrince işlemesi için gösterdiği duyarlılığı takdirle karşılıyorum. Şimdiye dek belki de sayısı 100’ü aşkın sunumlarımda, sahne tozunu alan temizlikçiye bile neredeyse plaket sunulan organizelerde emeğimin karşılığı olarak hep kuru bir teşekkürle geçiştirildim. Bu kez emeğimi görmezden gelmediği için teşekkür ediyorum Erciş kaymakamına. Sayesinde yıllar sonra bile bakınca gururla anımsayacağım günlerden kalma şık bir kelime var sınıfımın en güzel köşesindeki çerçevenin içinde… 

Herkesin ama herkesin emeğine hak edilen değerin verildiği nice güzel tanıtımlara. Van Gölü’nün sevdalı mavisiyle selamlıyorum yüreklerinizi… 

Gülşen Çağan
18.06.2010, Erciş

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
       Facebook'ta Paylaş       
Yorumlar
22 Haziran 2010 03:20

xaco

Belediyenın kültür ve sanat etkinliklerınde ilçenın nabzını tutup, coğulcu hareket etmesı gerekiyordu. Bu anlamda diğer kültürlerın motiflerıne yer vermemesı belediye yetkılılerın hala kabuğunu kıramamasından kaynaklanıyor. Bu kabuk kırma olayı ulkedede gercekten cesaret isteyen bir olay. Bu anlamda sn. Fatih Beyın daha duyarlı olmasını beklerıdim. Siz ercişnet emektarlarının yapılması  düşünülen Zilan festıvalınde aynı duyarlılığı gostermesi haklı bir beklentım olacak .Coğulcu hareket eden çelebibağı belediye başkanı sn VEYSEL KESERİ kutlarm. Umarım ilerıkı sürecte Fatih Bey de böyle bir duyarlılık gösterir.

 

20 Haziran 2010 12:00

Dilem Rana GÜNAY

Duyarlılığına teşekkür ederek başlamak istiyorum Ali Ağabey... O kadar ince bir ruha sahipsin ki ''Gülşen yanlışını düzeltmem lazım'' yerine ''güzel yazına bir katkıda bulunmak istiyorum'' gibi nazik bir ifade kullanmışsın. Sana müteşekkirim. Okuyucularımızın da kafası karışmasın diye bir noktayı aydınlatmak zorunda hissediyorum kendimi. Dalgınlığımın neticesi olarak yarışmaya katılmasını gönülden arzu ettiklerimin arasında Ali Dağer de olduğunu ifade etmiş ve yazıma da öyle aktarmıştım. Fakat sen o yarışmaya aslında dahil olduğunu bir incelik örneği göstererek yanlışımı açığa vurmadan ifade etmişsin. Ne mutlu bana. Şüphesiz sen ve sözünü ettiğim fotoğraf ustalarımız yıllar önce bizler inci kefalinin i'sini bile telaffuz edemezken onu memlekete ve dünyaya tanıtmak gerektiğini savunuyordunuz. Bulunduğunuz konuma kolay gelmediğinizi, nice çetrefilli yolları arşınlayarak nice mesafeler katettiğinizi en iyi bilenlerdenim. Bunu sözünü ettiğim tüm fotoğrafçılarımız için söylüyorum. Hal böyle olunca inci kefali adına düzenlenmiş platformda sizin bulunmanızı istemek bana göre en doğal hakkımız. Festivalde gazeteci ve fotoğrafçı olarak bir Ali Dağer, bir Nihat Çavuşoğlu, bir Kenan Aşçıoğlu, bir Zafer Büyükaslan bulunmayacak da kim bulunacak? Ben bu şahsişyetler yarışmaya katılmalıydı derken sizin orada bulunmanızın memleket adına gurur kaynağı olacağını vurguladım. Sizinle gurur duyduğumuz için katılmalıydılar dedim. Sizin Erciş'in emektarları olarak arka planda durmanıza gönlümüz razı olmadığı için katılmalıydılar dedim. Sizler memleketin gerçek anlamda gözü kulağı olmak gibi anlamlı ve önemli bir misyon üstlendiğiniz için katılmalıydılar dedim. Demeye de devam edeceğim. Sen de ifade ettiğin üzere bu organizede baştan beri bütün duyarlılığını ve gazeteci kimliğini ön plana çıkararak üzerine düştüğüne inandığın görevi icra ettin. Ona şüphemiz yok. Ali Dağer'i bizim gibilerin anlaması için onun kendini anlatmasına lüzum yok. Kenan Bey'in, Zafer Bey'in, Nihat Bey'in orada bulunamayışı da   onların bizim nezdimizdeki değerinden zerre götürmez... Sizler de bunu biliyorsunuz. Benim tek sitemim (ki sitem haddim de değil) sizi orda hakkıyla tanıtamamaktı. Yarışmaya katılan yarışmacılara ve fotoğrafçılara gelince: Fatih Bey'in Vandan katılıyor olması bizim için apayrı bir gurur kaynağı idi. Fotoğrafında ve diğer isimlerin karelerindeki kaliteyle, ustalığıyla guru duydum. Mutlu olduk bize armağan ettikleri eserlerden ötürü. Emek kimin olursa olsun görmezden gelinmez, gelinemez... Netice olarak söylemek isterim ki memlekette bir elin parmak sayısınca olsa da değerinizi bilen birileri var, bilecekler de... 
    Bu yazımı sitemizden sonra gazetemiz de lütfedip yayımladığında orada çocuk şenliğini organize eden okul müdürlerimiz İsmet Güler ve Erol Şimşek beylere de söz kurusu bir teşekkür düşmüştüm. Burda da anımsamak isterim kendilerini... Sevgiyle... GÜLŞEN ÇAĞAN...
18 Haziran 2010 04:31

alidager

Merhaba ...
"Festival notları "isimli yazınızı okudum. Güzel bir yazı olmuş tebrik ederim...
Fakat şahsımla alakalı yazdığınız yazıya bir katkım olsun istedim. Yıllardır kendi çapımda fotoğraf işimden artan zamanlarda fotğraf çekiyorum.Yerli ve yabancı bir çok fotoğraf sitelerinde sergiliyorum çalışmalarımı. Bir çok kişiye fotoğraf çekiminde rehberlik yaptım.Belki memeleketimin insanı benim nasıl fotoğraf çektiğimi bilmez. Fakat fotoğrafta otorite olan insanlar nasıl fotoğraf çektiğimi iyi  bilirler. Şu ana kadar yayınladığım binlerce fotoğrafın dışında sergilemeyi bekleyen bir çok fotoğrafımın olduğuna da inanıyorum. Aynı zamanda bir çok okulda ve değişik zamanlarda seminerler  fotoğraflar üzerine söyleşiler düzenledim. Benim, fotoğrafta yarışma kültürüm gelişmemiş, samimi bir itiraftır desem doğrudur. Festival boyunce afiş ve davetiyeleri şüsleyen fotoğraflar bana aittir. Yarışmaya biz ailece katıldık.  Ali, Ali Emrah ve Ali Baran Dağer olarak yarışmada çeşitli dereceler ve ödüller aldık. Ayrıca yarışma birincisi olan kardeşim A. Fatih Sönmez ve diğer fotoğraf sanatçısı arkadaşlarımızla koordineli çalıştık. Sayın yarışma Jurisi olan Ersin ALOK Fotoğraf Sanatçısı, Prof. Dr. Gülen ERTAN Fotoğraf Sanatçısı, Prof. Dr. Ali Rıza BİLGİNER fotoğraf Sanatçısı, Ece ALOK ve Saim beyle festival sonuna kadar Tarkan Elbir Hocamızla birlikte eşlik ettim. Yaşadığım bu cenet parçası yurt parçasında yıllardır özlemini çektiğim bir etkinliğe eşlik etmemek düşünülemez. Yazdığınız bu güzel yazıya bir katkım olsun istedim. Selamlar sevgiler
Ali Dağer (Fotoğrafçı,Gazeteci)
 
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Editör
Konuk Defteri
Üye İstatistikleri
Son Üye Vedtinc
Toplam 384 Üye
Son Fotoğraf
bursa erçiş derneği kadınlar köfte gunu BURSADA `Kİ ERCİŞLİ`LER 2010 PİKNİK ŞÖLENİ BURSA ERCİŞ`LİLER ÇANAKKALE GEZİSİ GÖRÜNTÜLERİ FOTO MODA - ERCİŞ GENÇLERİ KAYNAŞTIRMA ADI ALTINDA HALISAHA  FUTBOL NURETTİN BARAN ADNAN BAKBAK VE YAKUP AKINÇI BURSA ERCİŞ`LİLER ÇANAKKALE GEZİSİ GÖRÜNTÜLERİ Halil Emrah Macit
Finans
Alış Satış
EUR YTL YTL
USD YTL YTL
Spiritüalist