Keşkeler/imiz/e Dair

02 Haziran 2010 13:13 / 1055 kez okundu!

 


Yaptıklarımın, yapacaklarım hususunda bana yol göstermesi için biraz hata, biraz doğru yüklü olmasını dilemişimdir hep. Her zaman doğru adımladığım yolda eğriyi göremem. Eğriyi görmeden doğruyla ayırdına muktedir olamam. Kişisel muhasebelere kafa yorduğum gün bitim saatlerinde özellikle aynaya bakarak sarfederim ‘keşke’lerimi.

**************
Sıkça karşılaştığımız klişe önerilerden biridir: Hayatta asla keşke deme!

Bu söyleme göre hareket edilecekse ‘keşke’ dilimizden sürgün edilmeye mahkum gibi. İnsan denen varlığa has duygular lügatinde üvey evlat muamelesi görmesi niçin ‘keşke’nin? Gerekçeleri vardır ‘keşke’ karşıtlarının. Soracak olursanız şu cevap/lar muhtemeldir: ‘Keşke’yi yaptıklarından pişmanlık duyanlar kullanır. Ardından klişe ikinci öneri: Yaptığın hiçbir şeyden pişmanlık duyma! Hep söylemişimdir: İyi ki pişmanlıklarım var; iyi ki insanım.

Yaptıklarımın, yapacaklarım hususunda bana yol göstermesi için biraz hata, biraz doğru yüklü olmasını dilemişimdir hep. Her zaman doğru adımladığım yolda eğriyi göremem. Eğriyi görmeden doğruyla ayırdına muktedir olamam. Kişisel muhasebelere kafa yorduğum gün bitim saatlerinde özellikle aynaya bakarak sarfederim ‘keşke’lerimi. Bunun, yarınlarıma biraz birikim, biraz tecrübe kattığının bilinci ve ayırdıyla… Misyonu var ‘keşke’lerimin. Vazife yüklüler onlar. ‘Keşke sabahki siparişleri geciktiren bakkal çırağına daha nazik davransaydım’ derkenki ‘keşke’m bana, yarın –gecikse bile- bakkal çırağına daha nazik davranma yetisini yüklemiş oluyor. Yarın çırağa daha nazik davranacağıma emin olmam için bahşedildi bana o ‘keşke’. ‘Keşke’ karşıtlarının tercihidir: ‘Keşke sabahki siparişleri geciktiren bakkal çırağına daha nazik davransaydım’ yerine ‘sabahki siparişleri geciktiren bakkal çırağına daha nazik davranmalıydım’ı kullan. İyi de… İkincisi birincisinin üzeri örtülü versiyonu olmaktan öteye gidemiyor vesselam. Keşkeden arınmış ‘sabahki siparişleri geciktiren bakkal çırağına daha nazik davranmalıydım’ cümlesi bizi, bakkal çırağına kızmış olmanın verdiği vicdan rahatsızlığından muaf mı kılıyor? Hatalarımızdan, yanılgılarımızdan sıyrılıp temize çıkmanın adı mıdır ‘keşke’siz cümleler? ‘Keşke’nin telaffuzunu unutmak can acılarımızı da unutmaya muktedir mi ki? Sözün özcesi; korkmadan kullanabilmeli o ‘keşke’yi. Üstüne basa basa, tırnak içine alarak, altını çizerek vesselam. Öyle yapıyorum ben.

Ve yarın ‘keşke’ dememek için bugünden iliştiriyorum mısralarımı hep bir parça ‘keşke’si olmasını dilediğim yüreklerinize.

‘Keşke’lerim var benim
İnsan adı yakıştırılarak doğduysam
Hatalarım var düzelebilecek türden
Biraz da yanlışlık kokan öykülerim
Nihayet insanım
Yanılmak için doğmuş olamaz mıyım?

‘Keşke’lerim var benim
Yarınlarımı iyileştirmek için
Bugün olması gereken
‘Keşke’rim var
Her söylendiğinde
Bir sonraki günün ‘keşke’lerini azaltmaya gücü yeten
Ve ‘keşke’lerim var benim
Kusursuz yok imiş hayatta diyebilen
Her kusurluya mahsus
Biraz da mahzun birkaç ‘keşke’ …

Gülşen Çağan
23.05.2010, Erciş

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
       Facebook'ta Paylaş       
Yorumlar
26 Mayıs 2010 16:19

gezegen

Güzel bi yazı ve akabinde şiir. Gülşen Çağan her geçen gün bizleri daha renkli, duygulu ve daha güzel yazılarla buluşturuyor. Bunca işinizin arasında yazıya ayırdığınız zaman için de ayrıca teşekkürler. Keşke dememek için yazmaya devam lütfen:) İsmet.
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Editör
Konuk Defteri
Üye İstatistikleri
Son Üye Vedtinc
Toplam 384 Üye
Son Fotoğraf
Eyyüp Altun Edremit depreminden- 09-11-2022 çelebibağı selçuklu mezarlığı sivas- i.tunç FOTO MODA - ERCİŞ şadırvan ahır tavanı sivas-i.tunç Halil Emrah Macit
Finans
Alış Satış
EUR YTL YTL
USD YTL YTL
Spiritüalist